Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Republikaanit valitsivat McCarthyn edustajainhuoneen johtajaksi – voi olla matkalla puhemieheksi

Yhdysvalloissa republikaanipuolue valitsi tiistaina Kevin McCarthyn jatkamaan puolueen johtajana edustajainhuoneessa. Jos puolue saa edustajainhuoneeseen enemmistön, kuten näyttää käyvän, McCarthysta voi tulla edustajainhuoneen puhemies.

Edustajainhuoneen puhemiehen tehtävä on Yhdysvalloissa poliittisesti kolmanneksi merkittävin presidentin ja varapresidentin jälkeen. Nyt tehtävää hoitaa demokraattien Nancy Pelosi, mutta tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit vaikuttavat saavan enemmistön edustajainhuoneeseen. Enemmistö on kuitenkin jäämässä vaalien alla ennakoitua pienemmäksi.

Kalifornialainen McCarthy valittiin salaisessa äänestyksessä. Hän päihitti Andy Biggsin, joka kuuluu edustajainhuoneen republikaanien äärioikeaa laitaa edustavaan Freedom Caucus -ryhmittymään.

Äärioikeisto voi mahdollisesti hankaloittaa McCarthyn tilannetta, kun koko edustajainhuone tammikuun alussa äänestää uudesta puhemiehestä. Republikaanien konservatiivinen siipi on jo tehnyt selväksi, että se tulee asettamaan ehtoja McCarthyn tukemiselle.

Vuonna 2015 McCarthy hävisi niukasti kisan puhemiehen paikasta. Tuolloin tehtävään valittiin Paul Ryan.