Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Melania Trumpin asianajaja nousee Slovenian ensimmäiseksi naispresidentiksi

Slovenia saa ensimmäisen naispresidenttinsä. Sunnuntain presidentinvaalien voitto meni asianajaja Natasa Pirc Musarille, 54. Hän on hoitanut muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin vaimon Melanian asioita.

Pirc Musar sai noin 54 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa Anze Logar noin 46 prosenttia äänistä.

Pirc Musar oli Slovenian keskustavasemmistolaisen hallituksen tukema ehdokas. Sitoutumaton ex-ulkoministeri Logar puolestaan oli oikeiston suosikki.

Pirc Musar on toiminut Slovenian tietosuojaviranomaisten johdossa vuosikymmenen. Hoitaessaan Melania Trumpin asioita hän muun muassa esti yrityksiä markkinoimasta tuotteitaan luvattomasti tämän nimellä. Melania Trump on syntyjään slovenialainen.

"Ei presidentti voi olla puolueeton ja vailla mielipiteitä"

Vaikka presidentin rooli Sloveniassa on pitkälle seremoniallinen, Pirc Musar on sanonut tuovansa muun muassa naisten oikeuksia paremmin esille.

– Ei presidentti voi olla puolueeton ja vailla mielipiteitä. En ole koskaan pelännyt tuoda kantojani esiin.

Istuva presidentti Borut Pahor ei enää voinut asettua ehdolle, koska hän on jo ollut presidenttinä lain määräämän enimmäismäärän eli kaksi viiden vuoden kautta.