Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen, hallituksella yhtenäiset rivit – neljä oppositiopuoluetta oli jättänyt välikysymyksen hallituksen EU-vaikuttamisesta ennallistamisasetuksessa

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 103–73. Kaikki paikalla olleet hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät luottamuksen puolesta.

Neljä oppositiopuoluetta oli jättänyt välikysymyksen hallituksen EU-vaikuttamisesta ennallistamisasetuksessa. Hallitus vastasi välikysymykseen keskiviikkona.

Tätä ennen hallitus kiisteli julkisuudessa välikysymyksen vastauksen laadinnasta alkuviikolla. Muista puolueista syytettiin keskustaa siitä, että se olisi vaikeuttanut vastauksen laadintaa. Ennen keskiviikon keskustelua puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi keskustaryhmän olleen tyytyväinen vastauksen kehittymiseen.

Välikysymyksessä kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt haastoivat hallitusta Euroopan komission esittämästä luonnon ennallistamista koskevasta asetuksesta. Asetus velvoittaisi jäsenmaita edistämään luonnon monimuotoisuuden elpymistä.

Opposition mukaan hallitus on epäonnistunut Suomen etujen valvonnassa, sillä Suomelle koituvat kustannukset olisivat asetuksen mukaan unionin kolmanneksi korkeimmat ja suhteellisesti kaikkein korkeimmat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi oppositiolle keskiviikkona, että Suomen tavoitteena on alentaa kustannuksia merkittävästi. Hänen mukaansa Suomella olisi myös perusteet äänestää asetusta vastaan, jos lopputulos ei miellytä.

Suomen virallisen kannan ehdotettuun asetukseen päättää suuri valiokunta. Itse asetuksen kohtalo unionissa saattaa ratketa vasta seuraavalla vaalikaudella.

Perjantain äänestyksestä poissa oli 23 kansanedustajaa. Kukaan ei äänestänyt tyhjää.