Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saamelaiskäräjälaki oli menossa viime tingassa eduskuntaan, mutta keskusta esti – Marin ja Saarikko hämmästelivät toistensa toimintaa

Hallituksessa roihahti torstaina uusi riita, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko paheksuivat toistensa toimintaa.

Oikeusministeriö ehti aamupäivällä jo kertoa, että saamelaiskäräjälain uudistaminen olisi etenemässä eduskuntaan. Asiasta oli tarkoitus päättää valtioneuvoston yleisistunnossa, jollainen pidetään rutiininomaisesti torstaisin.

Asian edistäminen kuitenkin pysähtyi äkisti keskustan vastustukseen. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi lyhyeksi jääneessä tiedotustilaisuudessa, että ministeri Antti Kurvinen (kesk.) pyysi asiakirjoja, mikä tarkoittaa asian lykkäämistä.

Ministerin käsikirjan mukaan asiakirjojen pyytäminen lykkää käsittelyn seuraavaan yleisistuntoon. Käsikirjan mukaan seuraava käsittely voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua eli tässä tapauksessa sunnuntaina. Marin ja Henriksson sanoivat, että keskustalla on kaksi päivää aikaa perehtyä asiakirjoihin.

– Itselläni on valmius kutsua valtioneuvoston istunto koolle myös viikonloppuna, Marin kertoi toimittajille eduskunnassa.

Seuraavassa yleisistunnossa joku muu ministeri voi pyytää vastaavaa lykkäystä. Sen sijaan kolmannessa kokouksessa lykkäämisoikeutta ei enää ole ministereillä, jotka ovat olleet paikalla kahdessa edellisessä kokouksessa.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että torstain kokoukseen osallistuivat kaikki ministerit paitsi Antti Kaikkonen (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.).

Pääministeri yllättyi

Pääministeri Marin kertoi yllättyneensä keskustan toiminnasta. Hän sanoi keskustelleensa lakiesityksestä Saarikon kanssa keskiviikkona ja käsittäneensä, että heillä oli menettelytavasta yhteisymmärrys.

– Me tulemme viemään tämän lain eduskuntaan niin, että valtioneuvostossa keskusta tulee äänestämään sitä vastaan, Marin sanoi.

Marinin mukaan keskusta itse on esittänyt kesästä asti yhtenä vaihtoehtona, että esitys viedään eduskuntaan riitaisena. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että esitykselle jouduttaisiin hakemaan eduskunnassa enemmistöä erikseen.

Ennen puolta päivää torstaina Saarikko kuitenkin kertoi, että keskusta aikoo ottaa lain pöydälle, mikä lykkää sen lähettämistä eduskuntaan.

– Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä, Saarikko moitti tviitissään.

Keskusta on vastustanut esitystä. Puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi vetosi torstaina siihen, että osa saamelaiskäräjien jäsenistä vastustaa ehdotettua lakia.

Saarikon tavoin Lohi kritisoi pääministeriä tämän toimintatavasta ja sanoi, ettei esityksiä pitäisi tuoda eduskuntaan riitaisena.

– Sittenhän muutkin puolueet voivat toimia näin. Silloinhan tästä tulee hurlumhei, Lohi sanoi STT:lle.

Kahdesta hallituslähteestä tosin kerrotaan, että aiemmin tällä vaalikaudella on sovittu norppia ja verkkokalastusta koskevan esityksen äänestyttämisestä istunnossa riitaisana.

Marin: Keskustan kanssa tehty paljon töitä

Marin sanoi, että kaikki tietävät, että kyseessä on hankala kokonaisuus. Se on kuitenkin samalla myös ihmisoikeusasiana erittäin tärkeä.

– Tämä on ihmisoikeuskysymys, ja on häpeällistä, että Suomi ei ole kyennyt tätä asiaa viemään eteenpäin, Marin sanoi.

Henriksson puolestaan totesi, että pitäisi saada aikaan laki, joka kunnioittaa saamelaisten ihmisoikeuksia alkuperäiskansana.

Yksi suurista muutoksista, joihin lain uudistamisella pyritään, liittyy siihen, ketkä ovat äänioikeutettuja ja voivat asettua ehdolle saamelaiskäräjävaaleissa. Saamelaiskulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola sanoi viime viikolla STT:lle, että nykyinen laki antaa tuhansille ihmisille mahdollisuuden hakeutua vaaliluetteloon satojen vuosien päässä olevien sukujuurien perusteella.

Suomi on saanut viimeksi kesäkuussa langettavan ratkaisun rotusyrjinnän vastaisen yleissopimuksen loukkaamisesta. Ratkaisu liittyy korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen sallia saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ihmisiä vastoin käräjien vaalilautakunnan arviota.

Marinin mukaan on lakiuudistukseen on pyritty hakemaan sellaista kokonaisuutta, jonka hallitus voisi yksimielisesti siunata.

– Tässä on tehty paljon töitä keskustan kanssa ja keskustan yksittäisten edustajien kanssa ja kuitenkin näyttäisi siltä, että keskusta ei ole valmis tulemaan niiden kompromissiesitysten taakse.

Uudistus kaatunut jo kahdesti aiemmin

Esityksellä on kiire, jotta se ehdittäisiin käsitellä vielä kuluvan vaalikauden aikana.

Eduskuntavaalit häämöttävät alle viiden kuukauden päässä. Hallituksen tulisi lähtökohtaisesti antaa lakiesityksensä eduskunnalle viimeistään ensi viikon torstaina käsittelyn varmistamiseksi.

Kyseessä on kolmas vaalikausi, jolloin saamelaiskäräjälakia on yritetty uudistaa. Alexander Stubbin (kok.) ja Juha Sipilän (kesk.) johtamat hallitukset eivät onnistuneet asian toteuttamisessa.

---

Korjattu torstain 10.11. juttua perjantaina klo 18.19: Saamelaiskäräjälakiesitystä ei käsitelty valtioneuvoston täysistunnossa, kuten jutun joissakin aiemmissa versioissa virheellisesti kerrottiin. Tässä viimeisimmässä torstaina kello 18.03 julkaistussa versiossa virhettä ei enää ollut.