Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen EU-vaikuttamisesta, äänestys perjantaina

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen EU-vaikuttamisesta.

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen lokakuun lopulla. Se koskee Euroopan komission ehdotusta asetukseksi luonnon ennallistamisesta. Välikysymyksessä kritisoidaan asetusta ja hallituksen toimintaa siihen liittyen.

Välikysymyksestä keskustellaan eduskunnassa tänään täysistunnossa, joka alkaa kahdelta. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Eduskunnassa keskiviikkona kuultava hallituksen vastaus välikysymykseen ei päätä Suomen linjaa EU-asetukseen, vaan kyse on hallituksen ja opposition välisestä debatista.

Asiasta ei myöskään linjata perjantain äänestyksessä, vaan silloin kyse on hallituksen luottamuksen mittaamisesta. Suomen linjan päättää eduskunnan suuri valiokunta marraskuun loppuun mennessä.

Hallitus pohjusti riitelyllä

Hallituksen vastausta välikysymykseen pohjustettiin myös julkisuudessa, kun useat hallituslähteet syyttivät tiedotusvälineille keskustaa siitä, että se olisi jatkuvasti puuttunut muun muassa vastauksen sanamuotoihin. Keskustassa on puolestaan raivostuttu siitä, että luottamuksellisista neuvotteluista on kerrottu medialle yksityiskohtaisesti keskustan esityksiä.

Eripurasta huolimatta keskustassa ei STT:n tietojen mukaan uskota, että hallitus kaatuisi tähän vastaukseen. Puolueen lähtökohtana kerrottiin olevan, että sen edustajat äänestävät asiassa hallituksen rinnalla.

Sen vuoksi olisi poikkeuksellista, jos hallituspuolueen edustajia äänestäisi opposition mukana. Sikäli kyse on erilaisesta tilanteesta kuin aiemmin tänä vuonna potilasturvallisuuslaista äänestäessä, jolloin viisi vasemmistoliiton edustajaa äänesti hallituksen lakihanketta vastaan.

Kustannukset hiertävät

Komissio julkaisi ehdotuksen ennallistamisasetukseksi kesäkuussa.

Ehdotettu asetus tähtää osaltaan luontokadon pysäyttämiseen. Asetusehdotuksen perusteella jäsenmaiden tulisi ennallistaa tai palauttaa luontoarvoja kaikissa elinympäristöissä.

Oppositio on välikysymyksessään kritisoinut ehdotetusta asetuksesta Suomelle koituvia kustannuksia ja katsonut ehdotuksen koskettavan kansalliseen päätösvaltaan kuuluvaa metsäpolitiikkaa kohtuuttomasti. Opposition mielestä hallitus on laiminlyönyt Suomen kansallisen edun puolustamisen.

Komissio on arvioinut, että Suomelle koituvat kustannukset voivat olla noin 930 miljoonaa euroa vuodessa. Hallitus on jo omassa kannassaan katsonut, ettei asetuksen tule aiheuttaa suhteetonta taakkaa jäsenvaltioiden valtiontaloudelle.