Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovensuukyselyt: Tanskan parlamenttivaaleissa kumpikaan blokki ei yllä enemmistöasemaan – uusi puolue Moderaterne nousee vaa'ankieliasemaan

Ovensuukyselyjen mukaan Tanskassa kumpikaan blokki, vasemmiston punainen blokki ja oikeiston sininen, ei ole saamassa enemmistöasemaa parlamenttiin maan ennenaikaisissa vaaleissa.

Ovensuukyselyt julkaistiin DR- sekä TV2-kanavilla.

Pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosiaalidemokraattinen puolue taisteli tänään järjestetyissä parlamenttivaaleissa valta-asemansa säilyttämisestä. Ovensuukyselyjen mukaan Frederiksenin punainen blokki saanee joko 85 tai 86 paikkaa 179-paikkaisessa parlamentissa eli Folketingissa ja sininen blokki 72 tai 73 paikkaa.

Vaa'ankieliasemaan noussee uutena puolueena vaaleihin osallistunut, liberaaliksi keskustapuolueeksi itsensä määrittelevä Moderaterne, joka saa ovensuukyselyjen mukaan 17 paikkaa. Puoluetta johtaa entinen Venstre-puolueen johtaja ja entinen pääministeri Lars Lökke Rasmussen.

Puolue pysytteli blokkien ulkopuolella, mutta keräsi lyhyessä ajassa merkittävän kannatuksen.

Vaaliteemoja olivat ilmastonmuutos, inflaatio sekä terveydenhuolto.

Minkkiskandaali johti ennenaikaisiin vaaleihin

Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa, mikä johtuu toissa vuonna alkaneesta minkkiskandaalista. Tuolloin hallitus teki päätöksen lopettaa kaikki minkit, sillä osassa minkeissä oli havaittu koronavirusta ja eläinten pelättiin pahentavan taudin leviämistä. Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukenut liberaali Venstre-puolue vaati uusia vaaleja.

Tanskassa puoluekenttä on hyvin pirstaloitunut, ja maata on johdettu vähemmistöhallituksilla jo vuosikymmenien ajan.

Äänestysalueilla paljastunut ehdokaslistavirhe varjosti äänestystä

Äänestysaktiivisuus on Tanskassa ollut perinteisesti korkea, yli 80 prosenttia. Tiistaina iltapäivällä neljän aikaan uutistoimisto Ritzau kertoi omaan kyselyynsä nojaten, että äänestysaktiivisuus oli hitaampaa kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Äänestyspaikat suljettiin paikallista aikaa iltakahdeksalta.

Vaalit saivat tiistaina lisäkierteen äänestysalueilla paljastuneen virheen vuoksi. Keski-Tanskassa sijaitsevien Nyborgin ja Kerteminden äänestysalueilla olivat ehdokaslistat tulostuneet virheellisesti niin, että ehdokkaiden nimiä oli väärässä järjestyksessä. Virheen piirissä on noin 42 500 äänestäjää, ja tanskalaismedioiden haastattelemat ihmiset arvioivat, että virhe voi vaikuttaa äänestyksen lopputulokseen.

Vanhat poliitikot uusissa tuulissa

Uutena puolueena vaaleihin osallistuu liberaaliksi keskustapuolueeksi itsensä määrittelevä Moderaterne, jota johtaa entinen Venstre-puolueen johtaja ja entinen pääministeri Lars Lökke Rasmussen. Puolue on pysytellyt blokkien ulkopuolella, mutta on mielipidetiedustelujen mukaan kerännyt lyhyessä ajassa merkittävän, noin 10 prosentin, kannatuksen.

Uuden puolueen kanssa palaa myös toinen entinen venstreläinen, tanskademokraatit-puolueen perustanut Inger Stöjberg.

Stöjberg tuomittiin viime vuoden lopulla vankeusrangaistukseen ja hänet erotettiin parlamentista maahanmuuttoministerinä vuonna 2016 tekemänsä päätöksen vuoksi. Oikeus katsoi hänen toimineen Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti, kun hän linjasi, että turvapaikkaa hakevien pariskuntien ei voida sallia majoittuvan yhdessä, jos toinen osapuoli on alaikäinen.

Stöjberg suoritti 60 päivän vankeusrangaistuksen lopulta jalkapantarangaistuksena.

Muun muassa jyrkällä maahanmuuttolinjalla kampanjoinut Stöjberg näyttää mielipidemittausten perusteella saavan puolueelleen noin kahdeksan prosenttia äänistä.

---

Lähteinä AFP, Ritzau, Danske Radio ja Euronews.