Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rock'n'rollin pioneeri Jerry Lee Lewis on kuollut – laulaja-pianistin suurhitti oli Great Balls of Fire

Rockmusiikin pioneeri, amerikkalainen solisti ja pianisti Jerry Lee Lewis on kuollut. Lewis kuoli 87-vuotiaana perjantaina Mississippin Desoto Countyssa, ilmoitti hänen tiedottajansa uutistoimisto AFP:lle.

Tiedottaja kertoi Lewisin kuolleen luonnollisista syistä.

– Hän oli valmis lähtemään, sanoi Lewisin vaimo Judith artistin tiedottajan mukaan.

Lempinimellä Killer (Tappaja) tunnettu Lewis oli Elvis Presleyn ohella varhaisen rock'n'rollin keskeisiä valkoihoisia artisteja. Hänen raju lavaesiintymisensä kulminoitui siihen, että Lewis saattoi sytyttää pianonsa palamaan.

Lewisin suurin menestyskappale oli hänen tavaramerkikseen muodostunut hitti Great Balls of Fire, joka on edelleen eräs kaikkien aikojen myydyimmistä singlelevyistä. Louisianassa etelävaltiossa 1935 syntyneen laulajan läpimurto tuli sitä ennen kappaleella Whole Lotta Shakin' Goin' on.

– Synnyin olemaan esiintymislavalla. Unelmoin siitä, enkä voinut odottaa päästäkseni estradille. Siellä olen ollut onnellisin, Jerry Lee kertoi vuonna 2014 ilmestyneessä elämäkertakirjassaan Jerry Lee Lewis: His Own Story.

"Killer" sanoikin, että koko hänen elämänsä oli yksi esiintymislava.

Vaikutti paljon rockiin ja sen esittäjiin

Jerry Lee Lewisin katsotaan antaneen vaikutteita ja inspiraatiota hyvin monille myöhemmille rocksolisteille ja -soittajille. Hän menestyi myös kantrimusiikin parissa.

Hollyood-tähti Dennis Quiad näytteli Lewisiä elämäkertaelokuvassa Great Balls of Fire, joka tuli valkokankaille vuonna 1989.

Jerry Lee Lewisin siviilielämä oli sekin hyvin värikästä. Hän muun muassa meni vuonna 1958 naimisiin 13-vuotiaan serkkunsa kanssa, mikä aiheutti skandaalin ja vahingoitti laulajan uraa. Lewis oli naimisissa yhteensä seitsemän kertaa.

Artistin alkoholinkäyttö oli niin ikään runsasta – hänen yltämistään korkeaan ikään on ehditty hämmästellä. Tulinen luonne oli valtti lavalla ja levytyksissä, mutta se myös vei Lewisin riitoihin muiden muusikoiden sekä esimerkiksi verottajan kanssa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 21.41: Lewis kuoli Desoto Countyssa, ei Desato Countyssa.