Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pahimmat passiruuhkat ovat kesän jälkeen helpottaneet, mutta isoissa kaupungeissa loppuvuoden ajat voivat olla kortilla

Pahimmat asiakkaiden hermoja kiristäneet ruuhkat poliisin passi- ja henkilökorttipalveluissa ovat syksyn myötä helpottaneet.

– Asiointimäärät ovat laskeneet selkeästi kesästä. Erityisesti se näkyy jonotusasiakkaiden puolella, kertoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu STT:lle.

Mitään takuuaikaa ei voi luvata, mutta jonottamisesta voi selvitä nyt Ruudun mukaan hyvinkin nopeasti.

Myös varattavien aikojen odotusajat ovat lyhentyneet. Kaikissa isoissa kaupungeissa ei silti edelleenkään ylletä tavoitteeseen eli siihen, että ajan saisi kolmen viikon sisällä.

– Ainakaan pääkaupunkiseudun osalta ei olla vielä ideaalitilanteessa, Ruutu myöntää.

Poliisin ajanvarauskalenterin mukaan Helsinkiin oli maanantaina aamupäivällä saatavilla joitain asiointiaikoja lokakuun lopulle, Espooseen marraskuulle. Iltapäivällä nämäkin ajat olivat menneet ja koko pääkaupunkiseudun ajanvarauskalenteri oli loppuvuoden osalta täynnä.

Myös esimerkiksi Tampereella varattavat ajat ovat tiukassa. Ajanvarauskalenteri näytti maanantaina seuraavia vapaita aikoja tammikuun lopulle.

Miksi tilannetta ei ole edelleenkään kyetty korjaamaan?

– Syynä on tietenkin liian iso hakemusmäärä suhteessa käytössä oleviin resursseihin, Ruutu toteaa.

Koska ajanvarauskalenterit ovat olleet täynnä, moni asiakas on hoitanut asian menemällä suoraan paikan päälle. Tämä taas on sitonut suuren osan työntekijöistä jonotusasiakkaiden palvelemiseen, eikä varattavia aikoja ole saatu avattua lisää.

Esimerkiksi Pirkanmaalla ruuhkia on pyritty purkamaan rekrytoimalla lupapalveluihin lisää työntekijöitä ja korkeakouluharjoittelijoita, kertoo Sisä-Suomen lupahallinnon sektorijohtaja, ylikomisario Pasi Back.

Jos asiakirjan todella tarvitsee, asian saa Juhani Ruudun mukaan kuitenkin suhteellisen pikaisesti hoidettua poliisiasemalla jonottamalla.

Henkilökorttien määrässä räjähdysmäinen kasvu

Koronapandemian aikana muodostunutta niin sanottua passien uusimisvelkaa on purettu pitkin vuotta. Myös Ukrainan sodan on kerrottu huolestuttaneen ihmisiä ja siten vilkastuttaneen passien uusimista.

Kun passihakemuksia tuli keväällä enimmillään jopa 140 000 kuukaudessa, kesän jälkeen määrä on ollut noin 70–80 000 kuukaudessa. Vuodenaikaan nähden ja koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna se on silti paljon.

– Ollaan vielä huomattavasti korkeammalla tasolla kuin minään aikaisempana vuonna, Ruutu sanoo.

Voimassa olevia passeja on nyt yhteensä 3,6 miljoonaa, mikä on noin 250 000 vähemmän kuin ennen pandemiaa.

Henkilökortteja sen sijaan on nyt voimassa peräti 500 000 enemmän kuin ennen koronaa, yhteensä 1,6 miljoonaa.

– Se on suorastaan räjähdysmäinen kasvu, toteaa Ruutu.

Hän arvioi, etteivät kaikki ole enää kokeneet tarvetta passille, sillä EU-maissa matkustusasiakirjaksi riittää henkilökortti.

– Aika monet ovat varmaan siihen siirtyneet, Ruutu arvelee.

Noin 4,38 miljoonalla ihmisellä Suomessa on nyt voimassa oleva passi, henkilökortti tai molemmat. Määrä on jo 20 000 suurempi kuin ennen pandemiaa.

Ruutu arvioi, että passien uusiminen jatkuu tavallista aktiivisempana vielä ensi vuoden puolelle.

Varaustilanne elää jatkuvasti

Miten siis kannattaa toimia, jos passin tai henkilökortin haluaa uusia vaikkapa ennen joululomaa?

Hakemus kannattaa laittaa vireille sähköisenä. Samalla selviää myös, vaatiiko asiakirjan uusiminen käyntiä poliisiasemalla. Käynti vaaditaan, jos edellisestä tunnistuskäynnistä on yli kuusi vuotta.

Poliisin ajanvarauskalenteri kannattaa tarkistaa useampaan kertaan, sillä varattavia aikoja voi ilmaantua lyhyelläkin varoitusajalla.

– Käytännössä joka päivä avataan lisää uusia aikoja aina lähimmille päiville, Ruutu kertoo.

Esimerkiksi Turkuun oli maanantaina saatavilla vapaita aikoja useille marraskuun päiville, kun vielä edellisviikolla seuraavat ajat menivät joulukuun lopulle.

Maksimimäärää aikoja ei Ruudun mukaan voi laittaa heti avoimeksi, sillä esimerkiksi henkilöstön riittävyydestä täytyy olla varmuus.

Jos sopivaa aikaa ei kuitenkaan löydy, vaihtoehtona on jonottaminen poliisiasemalla.

Jos matkustaminen on mahdollista, kannattaa tarkistaa myös lähikuntien ajanvaraustilanne. Pienemmillä paikkakunnilla aikoja on usein tarjolla nopeammin.

Passin luvattu toimitusaika on tällä hetkellä 8–12 arkipäivää. Todellisuudessa toimitusajat ovat viime aikoina olleet lyhyempiä, ja luvattu toimitusaika lyhenee todennäköisesti jo lähipäivinä aiempaan 5–8 arkipäivään, Ruutu kertoo.