Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Lundmark ei kommentoi edelleenkään osuuttaan Fortumin Uniper-kaupoissa

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kieltäytyy kommentoimasta osuuttaan energiayhtiö Fortumin raskaasti tappiollisessa Uniper-kaupassa.

Ennen Nokia-pestiään Lundmark oli Fortumin toimitusjohtajana vuodet 2015–2020. Hän johti yhtiötä, kun se hankki enemmistöosuuden saksalaisesta Uniperista.

Lundmark ei kommentoinut Uniper-kauppoja Ylen MOT:lle eikä Helsingin Sanomille, kun ne tekivät aiemmin tässä kuussa laajat artikkelit Fortumin Uniper-bisneksistä. Torstaina STT kysyi Lundmarkilta Nokian osavuosikatsauksen mediatilaisuudessa, milloin tämä aikoo kommentoida Fortum-asiaa julkisuudessa.

– Tämä on nyt Nokia-puhelu, mä en kommentoi Fortumia tässä, Lundmark sanoi.

Lundmarkin johtama Nokia julkaisi torstaina kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa, joka kertoi vahvasta ja kiihtyvästä kasvusta.

Lundmarkin toimet Fortumin johdossa ovat nousseet valokeilaan, kun Uniperin venäläiseen maakaasuun liittyvät riskit kostautuivat tänä ja viime vuonna. Kaasun hinnan voimakas nousu viime vuoden lopulla painoi Uniperin tappiolliseksi, ja tilanne paheni tänä vuonna kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa ja vähensi entisestään kaasutoimituksiaan Eurooppaan. Fortum myi lopulta Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle syyskuussa. Uniper-sijoituksesta tuli kaikkiaan Fortumille miljardien eurojen tappiot.

Ylen ja HS:n lähteiden mukaan Fortumin johtoryhmässä oltiin Uniperin ostamisen aikoihin huolissaan yhtiön mittavista Venäjä-riskeistä.