Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi erotti venäläisten tappamista vaatineen Ukrainan Kazakstanin suurlähettilään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on erottanut maansa Kazakstanin suurlähettilään. Asiasta kertovat useat venäläislehdet.

Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs Pjotr Vrublevski sanoi kesällä, että Ukrainan pitää tappaa niin paljon venäläisiä kuin mahdollista.

Tämän jälkeen Venäjä vaati Vrublevskin erottamista ja poistumista Kazakstanista. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova vaati lokakuun alkupuolella, että Vrublevski karkotetaan ”lopullisesti” Kazakstanista.

Vrublevski oli kommenttiensa jälkeen ”lomalla”, mutta ilmeisesti oleskeli Astanassa.

Zaharova paheksui Telegramissa lokakuun alkupuolella, että Vrublevski oli nähty vielä lokakuussa diplomaattisissa tilaisuuksissa Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Kazakstanin Moskovan suurlähettiläs joutui asian tiimoilta alkukuusta Venäjän ulkoministeriön puhutteluun ja perään Venäjän Astanan suurlähettiläs joutui Kazakstanin ulkoministeriön puhutteluun.

Kazakstan totesi, että Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Zaharovan kommentit hankaloittavat maiden ”tasavertaista strategista kumppanuutta”.

Uutissuomalainen on kirjoittanut asiasta aiemmin täällä.

Eilen Ukrainan presidentin toimiston sivuille oli venäläismedian mukaan ilmaantunut tieto, että Vrublevski on erotettu.

Kazakstan on keskiaasialainen valtio, joka on viime aikoina pyrkinyt demokratisoitumaan. Maahan on paennut Venäjän presidentti Vladimir Putinin syyskuun 21. päivänä ilmoittaman osittaisen mobilisaation jälkeen satoja tuhansia venäläismiehiä, jotka eivät halua sotaan.

Neuvostoliiton peruja Kazakstanissa on ennestäänkin paljon esimerkiksi hirmuhallitsija Josef Stalinin pakkosijoittamia venäläisiä.

Kazakstan kuuluu Venäjän kanssa edelleen joihinkin koalitioihin, kuten IVY-maihin ja Shanghain yhteistyöjärjestöön.