Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuullisten MSC-merkittyjen merenelävien markkinat ovat kasvaneet

Vastuullisesti pyydettyjen MSC-sertifioitujen kalojen ja äyriäisten markkinat ovat kasvaneet, kertoo sertifikaatteja myöntävä Marine Stewardship Council.

MSC-merkityn kalan ja äyriäisten toimitusketjussa sertifioitujen yritysten määrä on kasvanut viisi prosenttia viime vuoden huhtikuun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana. Toimitusketjusertifioituja yrityksiä on nyt vajaat 6 000 ja niillä on yhteensä yli 46 000 toimipaikkaa.

Muun muassa MSC-merkityn tonnikalan myynti loikkasi viime vuonna lähes neljänneksellä toissa vuodesta.

– Yhteinen agendamme maailman meriemme ja niiden asukkaiden tulevaisuuden turvaamisesta on yhdistänyt useita erilaisia organisaatioita luonnonsuojelun, teollisuuden, hallinnon, tieteen ja kaupan aloilta, sanoo Marine Stewardship Councilin toimitusjohtaja Rupert Howes tiedotteessa.

Sertifioidut saaliit muodostavat kuitenkin vain noin 15 prosenttia kaikesta luonnonvaraisesta merisaaliista. Howesin mukaan seuraava vuosikymmen on ratkaiseva valtamerien kohtaamien valtavien haasteiden torjunnassa.

– MSC pyrkii erittäin kunnianhimoiseen tavoitteeseen saada kolmasosa maailman luonnonvaraisista kala- ja äyriäissaaliista ohjelmamme piiriin vuoteen 2030 mennessä, Howes kertoo.

Atlantin makrillit ja sillit jääneet pois sertifioinnin piiristä

MSC käy läpi vuosikertomuksessa muun muassa Koillis-Atlantin makrillin, Atlantin-Skandinavian sillin ja mustakitaturskan kalastusten tilannetta.

Niiden kalastamisessa MSC-sertifikaatteja ei jaeta, koska rannikkovaltioiden hallitukset eivät ole päässeet sopuun tieteellisen ohjeen mukaisista kalastuskiintiöistä.

Näiden saaliiden menetys MSC:n ohjelmasta on vaikuttanut järjestön mukaan säilykkeiden ja savustettujen tuotteiden myyntiin kaikkialla Euroopassa.