Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime yön myrsky puhalsi puuskissa lähes 40 metriä sekunnissa – meteorologin mukaan puuskaennätyksiä ei kuitenkaan hätyytelty

Raju ukkosrintama pääsi yllättämään Suomen etelärannikon viime yön kynnyksellä. Lännestä saapunut rintama toi kovimmat puhurinsa Hankoniemeen, jossa puuskatuulet puhalsivat Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes 40 metriä sekunnissa.

Tarkalleen ottaen myrskyn korkein puuskalukema, 39,2 metriä sekunnissa, mitattiin eilisillan puolella Hangon Russarön havaintoasemalla. Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen arvioi tuoreeltaan Twitterissä, että tuulenpuuska olisi kovimpia Suomessa ikinä mitattuja.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan puuskamittauksia on kuitenkin tehty sen verran vähän aikaa, että varsinaisen ennätyslukeman määrittäminen on hankalaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle toteaa STT:lle, että viimeöisessä myrskyssä ei vielä kaikkien aikojen Suomen ennätyksiä hätyytelty.

– Muun muassa tunturien laeilla sijaitsevilla asemilla mitataan erittäin kovia lukemia. Esimerkiksi Kevon kanjonissa havaitaan aika usein yli 40 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, Saarikalle sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tunturien huipuilla on mitattu toisinaan jopa noin 50 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia.

Puuskaisuutta mitataan maalla, keskituulta merellä

Kovimmat puuskatuulet puhalsivat illalla ja yöllä Hankoniemessä sekä merialueilla. Rintaman saapuessa Helsingin kohdalle puuskatuulen nopeudet merellä olivat 30–35 metriä sekunnissa. Eilisillan lähes 40 metriä sekunnissa puhaltanut Hangon puuska mitattiin juuri merialueella.

Saarikalle ei osaa sanoa, mikä on Suomen kaikkien aikojen puuskaennätys nimenomaan merellä. Hänen mukaansa merialueilla käytetään myrskyjen seuraamiseen kuitenkin keskituulen nopeuksia eikä puuskatuulia.

– Puuskaisuus on oleellinen asia maalla, jos ajatellaan, mistä tuulen vahingot syntyvät. Niitähän aiheuttavat nimenomaan voimakkaat puuskat, Saarikalle sanoo.

– Merellä seurataan sen sijaan kymmenen minuutin keskituulta. Sen pohjalta tehdään arvio, onko myrskyä vai ei.

Suurin Suomessa koskaan mitattu kymmenen minuutin keskituulen nopeus on merellä 32,5 metriä sekunnissa. Se mitattiin Kokärin Bogskärissä tammikuussa vuonna 2019.

Eilisessä myrskyssä korkein merellä mitattu keskituulen nopeus oli Helsingin Harmajassa mitattu 23,5 metriä sekunnissa.

– Tämä ei ole vielä millään tavalla poikkeuksellista. Tällaisia lukemia mitataan usein merellä, Saarikalle sanoo.

Virallisesti merellä myrskyää, jos kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa.

Maalla puolestaan puhutaan myrskypuuskista, jos puuskien nopeus on vähintään 20 metriä sekunnissa.

Viime yön myrskyssä isoin maa-alueen puuskalukema mitattiin Saarikallen mukaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Siellä tuuli sunnuntai-illan puolella parhaimmillaan 23,4 metriä sekunnissa.

– Myöskään maa-alueiden puuskalukemissa ei ollut mitään poikkeuksellista. Vastaavia lukemia mitataan monta kertaa joka vuosi, Saarikalle kertoo.

Myrskyrintama oli nopea liikkeissään

.

Eilisillan ja yön rajuilman todellinen voimakkuus ei ollut etukäteen näkynyt säävaroituksissa. Puuskatuulten nopeuksien ennakoitiin olevan huomattavasti matalampia.

– Salamointia osattiin odottaa, mutta tuo puuska oli sellainen, mikä yllätti, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen aiemmin STT:lle.

– Ei ole ihan tyypillisin vuodenaika missään nimessä tällaiselle. Lähtökohtanakin oli sateinen ja kostea ilma. Se yleensä ennemmin heikentää ukkosrintamia kuin voimistaa niitä.

Myrsky teetätti Etelä-Suomessa pelastuslaitoksille illan ja alkuyön aikana lukuisia vahingontorjuntatehtäviä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos oli aamuseitsemään mennessä hoitanut yli 110 myrskyyn liittyvää vahingontorjuntatehtävää, pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan. Pelastuslaitoksen mukaan määrä on varsin merkittävä.

Myrskyyn liittyneet tehtävät olivat pelastuslaitoksen mukaan tyypillisiä maavahinkoja, kuten kaatuneita puita. Isoin yksittäinen tehtävä oli Raaseporissa, jossa myrsky repi kerrostalon peltikaton irti noin sadan neliömetrin alueelta. Tiedotteen mukaan pelti oli jäänyt roikkumaan räystään yli vaarallisesti ja pelastuslaitos sai sidottua sen kuormaliinoilla paikoilleen. Kukaan ei loukkaantunut.

Helsingissä puolestaan julkisivuremontissa olevan talon huputus alkoi kuoriutua ja yksittäisiä rakennustelineen osia lensi maahan tuulen voimasta.

Tuovinen kuvaili puuskarintaman olleen todella nopealiikkeinen ja kertoi sen pysyneen yhden paikan päällä vain 10–15 minuuttia. Rintama heikentyi aamulla liikkuessaan kohti itää.