Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikan ja Turkin rajalta löytyi 92 siirtolaista puolialastomina – Kreikka syyttää Turkkia siirtolaisten pakottamisesta rajan yli

Kreikan hallitus kertoi sunnuntaina löytäneensä 92 siirtolaista puolialastomina Turkin rajalta ja syytti Turkkia siirtolaisten pakottamisesta rajajoki Evrosin yli.

Euroopan rajavirasto Frontex vahvisti AFP:lle siirtolaisten löytymisen. Frontexin mukaan siirtolaiset olivat lähes alasti ja monilla heistä oli näkyviä vammoja. Suurin osa siirtolaisista on Afganistanista tai Syyriasta.

Frontex kertoi tekevänsä Kreikan viranomaisten kanssa työtä tarjotakseen siirtolaisille tarvittavan avun. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoi olevansa järkyttynyt tapauksesta.

Kreikan kansalaistensuojeluministeri Takis Theodorikakos syytti Turkkia "laittoman siirtolaisuuden välineellistämisestä" ja kuvaili siirtolaisten olosuhteita epäinhimillisiksi. Theodorikakosin mukaan monet siirtolaisista olivat kertoneet, että heidät tuotiin rajajoelle Turkin armeijan ajoneuvoissa.

Turkin hallitus kiisti osallisuutensa tapaukseen ja vaati Kreikkaa lopettamaan "manipulaatiot ja epärehellisyyden."

– Kehotamme Kreikkaa lopettamaan pakolaisten kovan kohtelun niin pian kuin mahdollista ja lopettamaan perättömät ja väärät syytökset Turkkia vastaan, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin lehdistöavustaja Fahrettin Altun kirjoitti Twitterissä.

Siirtolaiset ovat hiertäneet Turkin ja Kreikan välejä. Kreikka on kansalaisjärjestöjen mukaan käännyttänyt siirtolaisia laittomasti takaisin Turkkiin, joskus väkivalloin. Kreikka on kiistänyt nämä syytökset.

Viime kuussa YK:n yleiskokouksen puheessaan Erdogan syytti Kreikkaa Egeanmeren muuttamisesta "hautausmaaksi" tiukalla maahanmuuttopolitiikallaan.

Kreikka puolestaan on syyttänyt Turkkia siitä, ettei se toimi riittävän päättäväisesti pysäyttääkseen siirtolaisia vaan ajaa heidät maasta, jolloin monet päätyvät Välimerelle usein täysin merikelvottomilla aluksilla.