Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian uusi valtiovarainministeri varoitti veronkorotuksista – pääministeri Trussin aseman sanotaan horjuvan myös omien joukossa

Britanniassa on edessä veronkorotuksia ja vaikeita päätöksiä, varoitti uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt lauantaiaamuna Sky Newsin haastattelussa.

– Veronleikkaukset eivät toteudu toivomallamme vauhdilla, ja jotkin verot nousevat, Hunt sanoi.

Hunt arvioi kuitenkin, ettei tiedossa ole samanlaista tiukkaa talouskuria kuin vuonna 2010.

– Mutta meidän on tehtävä vaikeita päätöksiä sekä menojen että verojen suhteen.

Hunt nimitettiin valtiovarainministeriksi eilen sen jälkeen, kun Kwasi Kwarteng oli erotettu pestistä vain reilun kuukauden jälkeen.

Huntin mukaan pääministeri Liz Trussin ja potkut saaneen Kwartengin viime kuun minibudjetissa tehtiin virheitä.

– Pääministeri on tunnustanut sen, siksi minä olen täällä, Hunt sanoi Sky Newsillä.

Uusi valtiovarainministeri nimesi taloussuunnitelman virheiksi muun muassa aiotun suurituloisten veronalennuksen, kun samaan aikaan esimerkiksi leikkauksia ei ollut suljettu pois. Veronalennukset päädyttiin lopulta perumaan.

Hunt katsoi hallituksen erehtyneen myös siinä, että taloussuunnitelma esitettiin ilman valtiollisen budjettivastuun viraston (OBR) riippumatonta talousennustetta.

Hunt aikoo esittää uuden talouspoliittisen selvityksen 31. lokakuuta.

Timesin lähteet: Kwarteng uskoo Trussin kestävän vain muutaman viikon

Pääministeri Truss ilmoitti eilen peruvansa minibudjetissa esittämänsä yritysverotuksen kevennykset.

Lyhyessä tiedotustilaisuudessa Truss kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin siitä, millainen hänen uskottavuutensa on valtiovarainministerin erottamisen jälkeen, vaikka tämä oli toteuttanut pääministerin ajamaa politiikkaa.

Konservatiivipääministerin horjuva asema on lauantaina ollut Britannian sanomalehtien ykkösaiheita.

Sanomalehti Timesin lähteiden mukaan kenkää saanut valtiovarainministeri Kwarteng uskoo, että Truss kestää pääministerinä enää muutaman viikon.

Muun muassa Telegraphin mukaan myös omien joukossa on tyytymättömyyttä pääministeriin, ja osa konservatiiveista harkitsee vaativansa Trussin eroa jo lähipäivinä.

---

Lähteenä myös AFP.