Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen suosio on paisunut – ristiriitaisia tunteita herättäviä laitteita voi vuokrata jo 40 kaupungista Suomessa

Sähköpotkulautoja voi vuokrata Suomessa jo 40 kaupungista, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Vuokrattavien potkulautojen määrä on kasvanut moninkertaiseksi muutamassa vuodessa. Palvelut tulivat mahdolliseksi ensimmäiseksi vuonna 2019 Helsingissä.

Traficom keräsi tietoja potkulautojen vuokrausyrityksiltä. Tietojen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna jo 11 miljoonaa matkaa ja matkojen yhteismitta oli yli 19 miljoonaa kilometriä. Johtava asiantuntija Juha-Pekka Konttinen arvioi Traficomin tiedotteessa, että matkamäärät kasvavat tänä vuonna viime vuodesta.

Rajoitukset ovat vähentäneet onnettomuuksia

Suosiostaan huolimatta sähköpotkulaudat ovat herättäneet myös vastustusta niillä aiheutettujen vaaratilanteiden vuoksi. Vuokrattavia sähköpotkulautoja on voitu pysäköidä esimerkiksi keskelle kevyen liikenteen väylää, ja poliisi on pitänyt kuritonta pysäköintiä ongelmana. Lisäksi sähköpotkulaudoilla onnettomuuksiin joutuneet ovat työllistäneet ensihoidon henkilöstöä varsinkin, kun tutkimuksen perusteella niillä on ajettu päihteiden vaikutuksen alaisena.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta arvioi heinäkuussa STT:lle, että sähköpotkulaudoilla aiheutettuja onnettomuuksia vähentäisi promilleraja.

Sähköpotkulautojen käyttöä on alettu rajoittaa joissain kaupungeissa. Muun muassa Helsingissä vuokralautoja ei voi käyttää esimerkiksi viikonloppuöisin.

Rajoitukset ovat Traficomin mukaan vähentäneet onnettomuuksien määrää ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.