Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies karkasi Vantaan vankilasta esiintymällä toisena vankina – tuomittiin sakkoihin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina sakkoihin miehen, joka karkasi Vantaan vankilasta esiintymällä toisena vankina.

Mies oli samassa sellissä toisen vangin kanssa, joka oli vapautumassa. Toinen vanki oli ulkoilemassa, kun vanginvartija tuli ilmoittamaan vapautumisesta. Kun vartija kutsui vapautettavaa vankia nimeltä, mies vastasi ja antoi myös toisen vangin vankinumeron.

Mies vietiin vankivastaanottoon, missä hän kuittasi toisen vangin tavarat väärennetyllä allekirjoituksella. Vastaanotossa työskennellyt matkavalmistelija kertoi verranneensa toisen vangin henkilötietolomakkeen kuvaa miehen kasvoihin ja ilmeisesti kuvan pienuuden takia erehtyi pitämään heitä samana henkilönä.

Matkavalmistelija kertoi myös kysyneensä mieheltä muun muassa henkilötunnusta ja lähiomaista, ja näihin kysymyksiin mies oli osannut vastata oikein.

Miehet olivat "jossain määrin" samannäköisiä

Oikeuden mukaan tapahtunutta selitti osaltaan se, että mies ja toinen vanki olivat ystäviä ja toisen vangin kertoman mukaan myös sukulaisia.

– He ovat olleet ainakin jossain määrin samannäköisiäkin niin, ettei (tuomittua) ole tunnistettu järjestelmässä olleista kuvista vääräksi henkilöksi. (Tuomittu ja toinen vanki) ovat myös asuneet samassa sellissä vankeusaikanaan, joten (tuomitulla) on ollut hyvät mahdollisuudet saada kaikki nämä kysyttävät tiedot itselleen, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen vangin karkaamiseen ja tuomitsi hänet 70 päiväsakkoon, joista koituu hänen tuloillaan maksettavaa 420 euroa. Toisen vangin syytettiin auttaneen miestä karkaamisessa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että tästä jäi varteenotettava epäilys.

Oikeuden mukaan oli mahdollista, että tuomittu oli saanut toisen vangin henkilötiedot tietoonsa itse ilman toisen vangin apua.

– Käräjäoikeus katsoo näyttöä kokonaisuutena arvioiden jääneen varteenotettava mahdollisuus, että (tuomittu) on vain hyödyntänyt tullutta tilaisuutta ja poistunut vankilasta (toisena vankina) esiintyen niin kuin edellä on lausuttu, tuomiossa todettiin.