Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeri Saarikko yhteisvelasta: Oma kantani on yksiselitteisen kielteinen

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) torjuu spekulaatiot EU:n uudesta yhteisvelasta energiakriisin lievittämiseksi. Saarikko kertoo STT:lle keskustelleensa asiasta Saksan valtiovarainministeri Christian Lindnerin kanssa ja saaneensa tältä tiedon, että Saksa on pysynyt entisellä kielteisellä kannallaan.

– Oma kantani siihen on yksiselitteinen kielteinen. Sitoumus, joka koronan yhteydessä annettiin, oli kertaluontoinen, Saarikko sanoi STT:lle.

Saarikko on Washingtonissa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksessa. Paikalla on useiden maiden valtiovarainministereitä ja keskuspankkien johtajia.

– Kollega Lindner totesi minulle, että hän ei tue uuteen yhteisvelkaan pohjautuvia taloudellisia työkaluja. Tämä oli hänen yksiselitteinen näkemyksensä, Saarikko kertoi.

Saarikon mukaan Lindner viesti, ettei linjan muuttamisesta ole keskusteltu hallituksessa. Lindner edustaa itse liberaalipuolue FDP:tä Saksan niin sanotussa liikennevalohallituksessa, jossa ovat myös sosiaalidemokraatit ja vihreät.

Saarikon mukaan yhteisvelka olisi väärä ratkaisu tilanteessa, jossa Euroopan keskuspankki EKP suosittaa, että inflaatiota rajusti kiihdyttäviä toimia pitäisi välttää.

– Tämän kaltainen yhteisvelan liikkeelle laskuhan olisi liike täysin päinvastaiseen suuntaan. Ennen kuin tällaisista ryhdytään edes keskustelemaan, pitäisi ymmärtää miksi tällainen tuki tehtäisiin. Kun korona-aikana yhteisvastuuta kasvatettiin, se tehtiin sillä ehdolla, että eurot käytetään kunkin jäsenmaan taloudellisen tilanteen parantamiseen ja rakenteiden uudistamiseen. Nyt on vaikea perustella, miksi sellaista olisi edes mielekästä laskea liikkeelle, Saarikko sanoi.

Saarikko muistutti, että Suomessa eduskunta on linjannut, että korona-ajan yhteisvelka oli kertaluontoinen ratkaisu.

Väitteet Saksan näkemysten muuttumisesta lähtivät liikkeelle uutistoimisto Bloombergin ja uutissivusto Politicon nimettömiin lähteisiin perustuvista uutisista. Saarikko arveli, että keskustelua on voinut voimistaa Saksan oma 200 miljardin tukipaketti, jolla autetaan maan kotitalouksia ja yrityksiä selviytymään energian kallistumisesta.