Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisten kiinnostus natsi-Saksa-kirjallisuuteen suorastaan räjähti

Viime viikkoina Venäjällä on kasvanut voimakkaasti natsi-Saksaan ja toiseen maailmansotaan liittyvän kirjallisuuden kysyntä, vaikka yleensä ottaen kirjamyynti on laskenut.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoittaman osittaisen liikekannallepanon jälkeen suuren venäläisen kirjakauppaketjun ja elektronisen kirjaston asiakkaissa kasvoi voimakkaasti kiinnostus toiseen maailmansotaan ja Hitlerin Saksaan.

Suuressa venäläisessä kirjakauppaketjussa Tshitai gorodissa, jonka nimi on vapaasti käännettynä "lukukaupunki", on kasvanut viisinkertaiseksi kiinnostus teemaan, kuinka Hitlerin Saksassa tavalliset ihmiset kokivat tuon ajan tapahtumat.

Vielä suurempaa kiinnostus on ollut venäläisessä elektronisessa kirjastossa LitRes, jonka nimi on vapaasti käännettynä "kirjallisuuden valtakunta". Siellä kiinnostus natsi-Saksan toisen maailmansodan tapahtumiin liittyvään kirjallisuuteen on syyskuun lopun ja lokakuun alun välissä peräti 17-kertaistunut.

Erityisen paljon on herännyt kiinnostusta brittiläisen Oxfordin yliopiston professori Nicholas Stargardtin kirjaan ”The Molilizez Nation”. Stargardtin isä oli saksalais-puolalainen juutalainen ja äiti australialainen.

Stargardtin kirjan suosiossa on tapahtunut osittaisen liikekannallepanoilmoituksen jälkeen suorastaan räjähdysmäinen kasvu. Kirja kuvaa nimenomaan tavallisten saksalaisen tuntoja vuosilta 1939–1945.

Kirjasuosiota on selvittänyt venäläinen talouslehti Kommersant. Lehti on haastatellut myös kirjallisuuskriitikko Galina Juzefovitshiä, jonka mukaan ihmiset etsivät intuitiivisesti aiempia aikakausia, joiden kokemuksissa on yhtymäkohtia heidän omaan elämäänsä.

– Ihmiset yrittävät nyt etsiä historiasta tietoa, jonka avulla ymmärtävät paremmin tätä päivää, kirjallisuuskriitikko Juzefovitsh pohtii.

Hänen mukaansa ihmisten tulkintaan nykypäivästä auttaa tieto menneestä, natsi-Saksan lisäksi esimerkiksi Stalinin ajan Venäjästä.