Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina vihjaa, että Venäjän tulisi etsiä syyllistä Kertshinsalmen sillan räjähdykseen Venäjältä

Kertshinsalmen silta avattiin jälleen liikenteelle lauantai-iltana räjähdysten surmattua kolme ihmistä sillalla. Räjähdys sillalla oli vakava taka-isku Venäjälle, koska silta yhdistää Venäjän laittomasti valtaaman Krimin niemimaan Venäjään.

Sillan osittaisesta avautumisesta liikenteelle kertoi Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov Telegram-viestissään. Venäläisen junaoperaattorin mukaan myös junat alkoivat taas kulkea sillalla.

Aksjonovin mukaan siltaa käyttävät ajoneuvot, bussit ja henkilöautot tarkistetaan. BBC:n mukaan Venäjä on kertonut, että toistaiseksi sillalle päästetään vain linja-autot sekä henkilöautot. Rekat ohjataan läheisille lautoille.

Venäjän mukaan räjähdysen aiheutti rekkapommi, mutta on myös esitetty, että se on voinut myös olla isku sillan alle.

Ukraina ei ole kommentoinut osuutta iskuun

Ukraina puolestaan vihjasi lauantai-iltana, että Venäjän tulisi etsiä syyllistä Kertshinsalmen sillan räjähdykseen Venäjältä, koska räjähtänyt rekka ajoi sillalle Venäjän puolelta. Asiasta puhui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

Venäjän viranomaisten mukaan rekan omistaja on jo tunnistettu. Hän on viranomaisten mukaan kotoisin Krasnodarista Etelä-Venäjältä. Hänen asuntoonsa on tehty kotietsintä.

Venäjän mukaan rekka-auton räjähdys sai aikaan tulipalon, joka levisi ainakin seitsemään junanvaunuun.

Räjähdystä tutkiva venäläinen komitea sanoi lausunnossaan, että kuolleet olivat todennäköisesti matkustajia henkilöautossa, joka oli lähellä sillalla räjähtänyttä rekkaa. Vedestä on löydetty miehen ja naisen ruumiit.

Räjähdyksen syytä ei ole varmistettu, ja muitakin vaihtoehtoja epäiltiin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema räjähdeasiantuntija epäili, että maantie- ja rautatieosuudelle asetetut räjähteet räjäytettiin lähes samanaikaisesti radiolla.

– Se, että sillan pinnassa ei näy selviä merkkejä räjähdyksestä viittaa siihen, että ilmateitse toimitettavaa asetta ei ole käytetty. Kyseessä voi olla hyvin suunniteltu, sillan alta tehty hyökkäys, nimettömänä haastateltu asiantuntija sanoi.

– Epäilen, että maantie- ja rautatieosuudelle asetetut räjähteet räjäytettiin lähes samanaikaisesti radiolla, hän jatkoi.

Ukrainska Pravda -lehden mukaan silta räjäytettiin Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n erityisoperaatiossa. Lehti perustaa tietonsa nimettömiin viranomaislähteisiin.

Turvallisuuspalvelu ei virallisesti kommentoinut lehden tietoja mitenkään, vaan kertoi palaavansa asiaan "Ukrainan lopullisen voiton jälkeen".

Aiemmin myöskään Zelenskyin neuvonantaja Podoljak ei kommentoinut suoraan Ukrainan osuutta asiaan, vaan sanoi, että sillan vauriot ovat "alku".

– Krim, silta, alku. Kaikki laiton on tuhottava, kaikki varastettu palautettava Ukrainalle, kaikki Venäjän miehittämä vapautettava, Podoljak kirjoitti Twitterissä.

"Ukrainalaiset vandaalit räjäyttivät"

Krimin parlamentin puhemiehen Vladimir Konstantinovin mukaan räjähdyksen takana olivat "ukrainalaiset vandaalit, jotka ovat viimein onnistuneet kurottamaan saastaiset kätensä Krimin siltaan".

– Vauriot korjataan nopeasti, sillä ne eivät ole vakavia, Konstantinov väitti.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan sillan korjaustöiden aloittamisesta ei ole vielä olemassa arviota. Peskovin uutistoimisto Interfaxille kertomien tietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt myös maan hallituksen aloittamaan tutkinnan tapahtumista.

Viranomaiset suunnittelevat lauttaliikenteen aloittamista, jotta liikenne Krimille voidaan pitää käynnissä.

Venäjän duuman varapuhemiehen Oleg Morozovin mukaan räjähdys merkitsee "sodanjulistusta".

– Pitkään uumoiltu terrori-isku Krimin siltaa vastaa ei ole enää pelkkä haaste, se merkitsee sodanjulistusta ilman sääntöjä, Morozov uhosi RIA Novostin mukaan.

Venäjä on tähän asti kutsunut hyökkäystään Ukrainaan erityissotilasoperaatioksi.