Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän suurlähettiläs joutuu tänään puhutteluun Kazakstanissa – aiheena tiedottaja Zaharovan uhkaus

Kazakstanin ulkoministeriö kutsuu tänään keskiviikkona Venäjän suurlähettilään puhutteluun. Aiheena on Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharovan lausunto, jonka voi tulkita jopa uhkaukseksi.

Tilanne on jatkunut jo elokuusta. Se sai alkunsa, kun Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs oli puhunut aggressiivisesti venäläisistä.

Eilen tiistaina Kazakstanin Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin Venäjän ulkoministeriön puhutteluun. Zaharova paheksui Telegramissa, että Ukrainan suurlähettiläs on yhä Kazakstanissa.

– Kuten tiedätte, hän (Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs) käski tappaa mahdollisimman monta venäläistä. Hänen käytöksensä ylittää sivistyneen käytöksen rajat, puhumattakaan diplomatian etiikasta tai lainsäädännöstä, Zaharova kirjoitti esimerkiksi.

Zaharovan mukaan Venäjä vaati elokuussa, että Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs karkotetaan välittömästi.

– Venäjälle luvattiin, että diplomaatti poistuisi mahdollisimman pian Kazakstanista. Hän kuitenkin osallistuu edelleen diplomaattisiin tilaisuuksiin.

Zaharova kertoo Telegramissa myös eilisestä Kazakstanin Venäjän suurlähettilään puhuttelun sisällöstä.

– Toivomme, että Kazakstan noudattaa liittoutuneiden henkeä Venäjään ja lisäksi omaa lainsäädäntöään etnisen yllyttämisen rankaisemisesta.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja vaati postauksessaan, että Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs karkotetaan ”lopullisesti” Kazakstanista.

Kazakstanin ulkoministeriö kutsuu tänään Venäjän suurlähettilään puhutteluun, koska Zaharovan kommentti aiheuttaa erimielisyyttä Kazakstanin ja Venäjän suhteisiin ”tasavertaisina strategisina kumppaneina”.

– Ukrainan ulkoministeriöltä on tullut pyyntö uuden suurlähettilään nimittämisestä Astanaan. Meillä on Ukrainan kanssa täysi yhteisymmärrys asiasta, Kazakstanin ulkoministeriön tiedottaja Aibek Smadiyarov sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Kazakstanin ulkoministeriön tiedottaja totesi, että Ukrainan Kazakstanin suurlähettiläs Pjotr Vrublevski lähtee Kazakstanista, kunhan tehtävään on nimitetty uusi diplomaatti.

– Kukaan ei ole kieltänyt häntä tulemasta Kazakstaniin eikä tule kieltämään. Hän lähtee maasta, kun uusi suurlähettiläs nimitetään, Smadiyarov sanoi.

Kazakstanin ulkoministeriön tiedottaja kertoi myös, että Ukraina paheksuu suurlähettiläänsä käytöstä.

– Ukraina on viestinyt Vrublevskin lausuntojen sopimattomuudesta, sillä ne loukkasivat myös kazakstanilaisten tunteita, erityisesti Kazakstanin etnisten venäläisten tunteita. Ukraina on todennut, että tällaiset lausunnot ovat ristiriidassa suurlähettilään työn kanssa, Kazakstanin ulkoministeriön tiedottaja Smadiyarov lisäsi.

Kazakstanin ulkoministeriön tiedottajan mukaan Ukrainan väistyvä suurlähettiläs on kuitenkin tällä hetkellä "ei-toivottu asema" Kazakstanissa, eikä Kazakstanin ulkoministeriö suunnittele tapaamisia hänen kanssaan.

Mistä tässä kaikessa on kyse? Kazakstan tasapainoilee oman demokraattisen kehityksensä ja Venäjän välimaastossa.

Venäjä pyrkii painostamaan ja Kazakstan pysyy omalla linjallaan. Samalla mailla on paljon yhteistyötä, esimerkiksi Shanghain yhteistyöjärjestön kautta.

Kazakstanissa asuu paljon venäläisiä, joita pakkosijoitettiin sinne Neuvostoliiton aikana. Osalla on esimerkiksi Venäjän kansalaisuus ja he ovat syntyperäisiä venäläisiä, mutta koska he ovat asuneet työikänsä Kazakstanissa, heidän eläkkeensä on siellä. Heidän lapsensa ovat kazakstanilaisia, vaikka heidän äidinkielensä saattaa olla venäjä.

Kazakstanista on aiemmin suunnannut moni esimerkiksi Pietariin ja Moskovaan paremman toimeentulon perässä. Viime viikkoina Venäjältä on ollut vuolas virta nuoria miehiä Kazakstaniin: he haluavat välttää joutumasta sotimaan Ukrainaa vastaan.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Zaharovan yksi metodi on hämmentää tilanteita. Kazakstan pyrkii viestimään Venäjälle, että se toimii tilanteessa oikeidenmukaisesti ja oman protokollansa mukaan.

Samalla Kazakstan viesti, että myös Ukraina tiedostaa diplomaattien roolin, sotatilanteessakin.