Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoto Nord Stream 2 -kaasuputkesta loppunut, toisen putken tilanteesta ei tietoa

Itämerellä kaasuvuoto Nord Stream 2 -putkesta on loppunut, kertoi Nord Stream 2:n tiedottaja Ulrich Lissek uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Tiedottajan mukaan vedenpaine on jotakuinkin sulkenut putken, joten sen sisällä oleva kaasu ei pääse ulos. Lissek lisäsi, että putkessa on yhä kaasua. Sen sijaan sitä ei tiedetä, kuinka paljon.

Tietoa Nord Stream 1 -kaasuputken tilanteesta ei ole saatavilla. Vuoto siitä on huomattavasti kakkosputkea voimakkaampaa.

Nord Stream -kaasuputkien vaurioita Itämerellä päästään tutkimaan todennäköisesti sunnuntaina. Asiasta kertoi Tanskan ulkoministeriön valtiosihteeri Jesper Möller Sorensen lauantaina Helsingin turvallisuusfoorumissa. Asiaa tutkii EU:n alainen kolmen maan kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa ovat Suomen ulkoministeriön mukaan mukana Tanska, Ruotsi ja Saksa.

Kaasuvuodot sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla. Perjantaisessa raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle valtiot totesivat, että vuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaisten räjähdysten voimakkuus oli 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi tuoreeltaan tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla kaasuvuodot tapahtuivat.

Kaasuvuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin todennäköisesti pieni

Kaasuputkien vuotokohta sijaitsee alueella, jonne on aikoinaan upotettu kemiallisia aseita, kertoi Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan viikonloppuna.

Syken mukaan Bornholmin allas on tärkein yksittäinen kemiallisten aseiden upotusalue Itämeressä. Kaasuputkien ensimmäinen vuoto havaittiin maanantaina Bornholmin saaren kaakkoispuolella. Sittemmin putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa.

Syken mukaan kaasuvuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on kuitenkin todennäköisesti pieni, koska upotetut aseet sijaitsevat useiden kilometrien päässä vuotopaikoista.

Syke lisää, että vaikutuksiin liittyy kuitenkin epävarmuutta. Keskus kertoo jatkavansa asian selvittämistä yhdessä Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin kanssa.

Metaanin päätyminen ilmakehään merkittävin ympäristöhaitta

Putkista vuotava metaani ei Syken mukaan aiheuta suurta vahinkoa alueen meriluonnolle. Metaani ei juuri liukene veteen, ja vuotoalueen pinta-ala suhteessa koko Itämereen on pieni. Kun vuodot loppuvat, vesieliöt voivat Syken mukaan palata alueelle eikä metaani enää vaikuta elinolosuhteisiin.

Sen sijaan vuotavan metaanin päätyminen ilmakehään on merkittävämpi haitta. Syken mukaan metaani voimistaa ilmastonmuutosta ja on lähes 30 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, kuinka paljon kaasua vapautuu ja kauanko vuoto kestää. Tästä johtuen alustavat arviot vuodon ilmastovaikutuksista vaihtelevat Syken mukaan vielä suuresti.

Nord Stream -kaasuputkista purkautuneen metaanin määrä on Syken mukaan joka tapauksessa suurempi kuin Suomen vuotuiset metaanipäästöt.

Perjantaina kerrottiin, että Ruotsin yläpuolella on havaittu vuotojen jälkeen suuria metaanipitoisuuksia.