Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiset iskivät ohjuksilla siviilisaattueeseen Zaporizhzhiassa – 25 kuollut ja 50 loukkaantunut

Ukrainalaiset viranomaiset kertovat 25 ihmisen kuolleen ja ainakin 50 loukkaantuneen Venäjän asevoimien joukkojen perjantaina tekemässä ohjusiskussa humanitääriseen siviiliautojen saattueeseen Zaporizhziassa. Asiasta kertovat Reuters ja CNN.

Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan venäläiset laukaisivat yhteensä 16 ohjusta alueelle, jossa autosaattue oli. Ennakkotietojen mukaan iskussa käytettiin S-300-ohjuksia. Osa siviileistä oli matkalla Venäjän miehittämälle alueelle hakemaan sukulaisiaan pois.

Tapahtumapaikalta leviää paljon valokuvia, joissa näkyy tuhoutuneita autoja ja siviilien ruumiita. Muun muassa Ukrainan varapääministeri ja digitaalisesta muunnoksesta vastaava ministeri Myhailo Fedorov julkaisi sensuroituja kuvia viestipalvelu Twitterissä.

– Venäjä on terroristivaltio, joka ei arvosta ihmiselämää eikä huomioi kansainvälisesti tunnustettuja sodan ajan sääntöjä, Fedorov kirjoittaa.

Miehitetyn Melitopolin kaupungin pormestari Ivan Fedorov kirjoitti Telegram-kanavallaan, että ihmiset poistuvat Zaporizhzhiasta päivittäin auttaakseen sukulaisiaan, viemään tärkeitä lääkkeitä siviileille ja palaavat sitten takaisin.

– Uhrien joukossa on Melitopolin asukkaita. Me emme anna anteeksi.

Venäjän asettaman miehityshallinnon edustajan Vladimir Rogovin mukaan saattueeseen iskivät ukrainalaiset itse.

– Ukrainan hallinto yrittää esittää, että tapahtunut johtuu Venäjän joukkojen tulituksesta, turvautuen katalaan provokaatioon. Ukrainan taistelijat tekivät jälleen uuden terroriteon, Rogov väitti.

Venäjä tulitti ennen saattueiskua useita kaupunkeja alueella, muun muassa läheistä Dniproa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi muistutti päivittäisessä puheessaan myöhään torstaina venäläisiä, että sota voidaan lopettaa.

– Mutta jotta se loppuisi, meidän on pysäytettävä se henkilö Venäjällä, joka haluaa sotaa enemmän kuin elämää. Kyseessä on teidän elämänne, Venäjän kansalaiset, Zelenskyi sanoi.

Juttua muokattu kello 13.41: Päivitetty uhrilukuja.