Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisosäätiön ex-toimitusjohtajan Aki Haaron talousrikossyytteiden käsittely alkoi käräjäoikeudessa

Nuorisosäätiöön liittyvien talousrikossyytteiden käsittely alkoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Syytteessä on muun muassa säätiön entinen toimitusjohtaja Aki Haaro. Käräjäoikeus ei keskiviikkona saanut toimitettua jutun asiakirjoja, joista selviäisi, mitä syytteet tarkalleen koskevat ja miten Haaro vastaa niihin.

Oikeudenkäynnin alun viime hetkillä Haaro päätti vaihtaa puolustajaa. Yle kertoi jutun tuomarin kertoneen syyksi luottamuspulan. STT:n tavoittama asianajaja Tuula Ylinen vahvisti tämän.

– Haaro on eilen illalla ilmoittanut, että haluaa vaihtaa puolustajaa. Asiasta informoitiin käräjäoikeutta ja minut on vapautettu tehtävästä tänään. Haaro etsii uutta avustajaa, jolle minä siirrän asian yhteisymmärryksessä, Ylinen kertoi keskiviikkona.

Haaro perui tunnustuksensa

Säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen tuomittiin aiemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä neljän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen sekä noin 30 miljoonan euron vahingonkorvauksiin.

Myös Haaron syytteitä piti käsitellä aiemmin tässä kuussa tunnustamisoikeudenkäynnissä, mutta Haaro päätti perua tunnustuksensa. Hän kertoi STT:lle aikovansa kiistää kaikki syytteet oikeudessa.

– Kun katsoin syytteitä, tulin siihen tulokseen, että yksikään niistä ei ollut minun tekemäni. – – Lisäksi vahingonkorvausvaateet ja muut syytteisiin liittyvät korvaukset olivat aivan älyttömiä, eivät ne perustu oikeastaan mihinkään, Haaro sanoi.

PRH: Säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut yksi Suomen suurimmista. Nuorisosäätiön uuden johdon mukaan Nousiainen ja Haaro saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.