Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaaleissa on mukana noin 14 000 ehdokasta – noin puolet valitaan

Marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa on alustavien tietojen mukaan noin 14 000 ehdokasta, kertoo Suomen evankelis-luterilainen kirkko tiedotteessaan. Vaaleissa valitaan edustajat 354 seurakuntaan. Määrä on seurakuntaliitosten myötä vähentynyt edellisistä vaaleista, jolloin seurakuntia oli 383.

Ehdokkaista noin puolet tulee valituksi, kun jaossa on yhteensä 7 235 luottamushenkilöpaikkaa. Ehdokkaita on 18 prosenttia vähemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2018. Silloin ehdokkaita oli 16 800.

Viidennes ehdokkaista puoluepoliittisista valitsijayhdistyksistä

Tänä vuonna noin viidennes kaikista ehdokkaista on mukana puoluepoliittisten valitsijayhdistysten kautta. Kirkkovaltuustojen vaalissa suosituin puolue on keskusta. Seurakuntaneuvostojen vaaleissa eniten ehdokkaita on kokoomuksella ja SDP:llä. Muista ryhmistä merkittävän määrän ehdokkaita ovat keränneet Tulkaa kaikki -liike sekä vanhoillislestadiolaiset.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salmisen mukaan puoluepoliittisten valitsijayhdistysten osuus seurakuntavaaleissa on heikentynyt viime vuosikymmenen ajan.

– Muista ryhmistä varsinkin Tulkaa kaikki on noussut merkittäväksi toimijaksi, ja seurakuntaneuvostojen vaalissa sillä on nyt enemmän ehdokkaita kuin millään puoluepoliittisella ryhmällä, Salminen kertoo kirkon tiedotteessa.

Salmisen mukaan äänestäjän kannalta on hyvä, että valitsijayhdistykset avaavat tavoitteitaan ja arvojaan ehdokasasettelussa.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.