Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajamitoituksesta ei vielä tiistainakaan ratkaisua, kyse enää yksityiskohdista

Ratkaisua ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen tiukentamisen siirtämisestä ei syntynyt vielä tiistainakaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan keskustelut menevät vielä keskiviikkoon.

– Kyllä kaikki menee hyvin, Lindén vastasi kysymykseen siitä, onko päälinjoista päästy sopuun.

Lindén kommentoi asiaa toimittajille lyhyesti eduskunnassa.

STT:n tietojen mukaan kyse on enää yksityiskohtien hiomisesta, mutta niitä on paljon. Asioista aletaan olla samalla hehtaarilla, kuvaili yksi hallituslähde. Toinen sanoi, että neuvotteluja on käyty sopuisasti, mutta tiistaina ei vielä ollut tiedotettavaa.

Hallituksen sote-ministeriryhmä on neuvotellut viikkoja siitä, pitäisikö 0,7:n hoitajamitoituksen voimaantuloa siirtää ja miten se tehtäisiin.

Hoitajamitoituksen on ollut määrä nousta huhtikuussa vähintään seitsemään työntekijään jokaista kymmentä hoidettavaa kohti. Käytännössä hoitajia ei ole siihen mennessä riittävästi.

STT:n tietojen mukaan ministeriryhmän pöydällä on ollut erilaisia mitoituksen voimaantulon porrastusmalleja, joihin muun muassa vasemmistoliitto on suhtautunut suopeasti. Vasemmistoliitosta kerrottiin tiistaina puolueen vastustavan kuitenkin edelleen sitä, että hoitajamitoituksen kiristämiseen jo luvattua rahoitusta lykättäisiin.

Yhteisymmärrys porrastusmallista mahdollinen

Yhteisymmärrys voitaisiin STT:n tietojen mukaan löytää esimerkiksi porrastusmallista, jossa hoitajamitoitus nousisi ensin 0,65:een ja sitten 0,7 hoitajaan asiakasta kohden. Lindén on aiemmin ehdottanut, että tiukentamista porrastettaisiin tällä mallilla vuoden ajan, mutta aikataulu on neuvotteluissa ollut auki.

Tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen hoivakodeissa pitää olla kuusi hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden.

Lindénin on vastattava opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden tilanteesta. Siihen mennessä hallituksen sote-ministeriryhmän olisi löydettävä ratkaisu.