Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran kiihdytti aktivistien ja toimittajien kiinniottoja – ainakin yli 75 ihmistä kuollut, järjestöt kertovat

Iranissa aktivistien ja toimittajien kiinniotot ovat kiihtyneet mielenosoitusten yhä jatkuessa.

Mielenosoituksissa on kuollut jo yli 75 ihmistä, kertoi Oslossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR) tiistaina.

Iranin viranomaisten mukaan yli 1 200 ihmistä on pidätetty laajoissa mielenosoituksissa, joita on järjestetty kaupungeissa ympäri maata. Toimittajien Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan kiinniotettujen joukossa on 20 toimittajaa.

Turvallisuusjoukot ampuvat väkijoukkoon

Mielenosoitukset alkoivat 16. syyskuuta Iranin viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aktivistien mukaan 22-vuotias Mahsa Amini oli saanut kuolettavan iskun päähänsä. Iranin poliisi on kiistänyt väitteet naisen pahoinpitelystä.

IHR:n mukaan turvallisuusjoukot ovat yrittäneet tukahduttaa mielenosoituksia ampumalla väkijoukkoon oikeilla ammuksilla. Mielenosoittajat ovat heitelleet kiviä sekä sytyttäneet tuleen poliisiautoja ja julkisia rakennuksia.

"Kuolema diktaattorille!"

Videokuvien mukaan Teheranissa väkijoukot huusivat "kuolemaa diktaattorille", vaatien Iranin ylintä johtajaa, 83-vuotiasta ajatollah Ali Khameneita luopumaan vallasta.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan jotkut naispuoliset mielenosoittajat ovat uhmakkaasti riisuneet hijabinsa ja polttaneet ne nuotioissa tai leikanneet symbolisesti hiuksensa hurraavien väkijoukkojen edessä.

Tukimielenosoituksia on järjestetty myös useissa muissa maissa. Ranska on tuominnut Iranin turvallisuusjoukkojen väkivallan, Saksan ulkoministeriö kutsui Iranin suurlähettilään puhutteluun ja Kanada ilmoitti pakotteista Iranille.