Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haitilla on meneillään "humanitaarinen katastrofi" – maa on saavuttanut "epätoivon uusia tasoja"

Asiantuntijat kuvailivat Karibialla sijaitsevan Haitin tilannetta "humanitaariseksi katastrofiksi" YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa maanantaina.

Jo valmiiksi epävakaassa maassa on syyskuussa ollut mielenosoituksia ja ryöstelyä sen jälkeen kun pääministeri Ariel Henry ilmoitti polttoaineen hinnannoususta. Henryn mukaan valtionapu tulisi liian kalliiksi yhdessä maailman köyhimmistä maista.

– Talouskriisi, jengikriisi ja poliittinen kriisi ovat yhdistyneet humanitaariseksi katastrofiksi, kertoi YK:n Haitin-edustaja Helen La Lime kokouksessa.

La Lime sanoi, että ennen viimeisimpiä levottomuuksia noin 4,9 miljoonaa haitilaista oli humanitaarisen avun tarpeessa. Pelkästään kahden viime viikon aikana tapahtuneet hyökkäykset Maailman ruokaohjelman (WFP) varastoihin ovat La Limen mukaan aiheuttaneet noin 2 000 tonnin ruoka-avun menetyksen, mikä on rahassa mitattuna lähes viisi miljoonaa dollaria. Menetetyllä avulla olisi voitu tukea 200 000:ta haavoittuvassa asemassa olevaa haitilaista kuukauden ajan.

Lisäksi La Lime sanoi polttoaineterminaalin olleen rikollisjengien saartamana yli viikon ajan. Polttoainepula vaikuttaa koko maan toimintaan, esimerkiksi sairaaloihin. Jengit ovat myös estäneet kulkua esimerkiksi lentokentille.

Huono tilanne huonontumassa edelleen

WFP:n varajohtaja Valerie Guarnieri harmitteli neuvostossa Haitin surkeaa tilannetta.

– Toivomamme ja haaveilemamme kehityksen sijaan tilanne Haitissa on saavuttanut epätoivon uusia tasoja, hän lausui.

Guarnieri kertoi, että ruokakorin hinta on noussut 52 prosentilla alle vuoden aikana ja ruokaturvan odotetaan huononevan entisestään tämän vuoden aikana. Miljoonien ihmisten ennakoidaan kärsivän ruokaturvan puutteesta, ja yli miljoona tarvinnee hätäapua.

Guarnieri huomautti, että maan epävakaus tekee avustustyöstä kentällä sekä vaikeaa että vaarallista, ja WFP on huolissaan hurrikaanikautta varten varastoidun ruoan ryöstelystä.

Kokoukseen osallistunut Haitin ulkoministeri Jean Victor Geneus sanoi väkivallan olevan pääasiassa hallinnassa "muutamia yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta". Ulkoministeri penäsi kansainväliseltä yhteisöltä vankkaa tukea Haitin poliisille aseistautuneita jengejä vastaan.

Haiti sijaitsee Hispaniolan saarella, jonka se jakaa Dominikaanisen tasavallan kanssa.