Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Iranin mielenosoituksissa kuollut jo 76, viranomaiset kertoivat 1 200 pidätetystä

Iranissa ainakin 76 ihmistä on kuollut maassa toista viikkoa jatkuvissa mielenosoituksissa, kertoo Norjasta käsin toimiva Iran Human Rights (IHR) -ihmisoikeusjärjestö.

Järjestön mukaan poliisit ja turvallisuusviranomaiset ovat ampuneet mielenosoittajia.

– Vaadimme kansainvälistä yhteisöä yhtenäisenä ja päättäväisesti ryhtymään käytännön toimiin, jotta mielenosoittajien tappaminen ja kiduttaminen loppuu, sanoi IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam.

Iranin viranomaisten mukaan yli 1 200 mielenosoittajaa on pidätetty protesteissa. Maanantain vastainen yö oli jo kymmenes perättäinen, kun protestoijat kerääntyivät kaduille.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kerrottiin kuolleen sen jälkeen kun siveyspoliisi oli pidättänyt hänet väärin puetun hijabin takia. Mielenosoittajien mukaan nainen kuoli poliisin pahoinpitelyyn, minkä viranomaiset ovat kiistäneet.

Iranin mielenosoituksiin on reagoitu myös ulkomailla. Saksa vahvisti maanantaina kutsuneensa Iranin suurlähettilään puhutteluun mielenosoituksien tukahduttamisen takia.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi sunnuntaina unionin pitävän voimankäyttöä kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut tukevansa protestoijia.