Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Spike Leen pikkuveli käsikirjoitti ja ohjasi suomalaisen elokuvan – Cinqué Leen trilleri kuvattiin Supercellistä tutun Kodisojan studiolla Helsingissä

Helsingissä on kuvattu yhdysvaltalaisen Cinqué Leen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva A Rare Grand Alignment.

Cinque Leen isoveli on ohjaajalegenda Spike Lee, joka Suomessa tunnetaan nykyään myös ystävyydestään näyttelijä Jasper Pääkkösen kanssa.

Elokuvan tuottaja Mikko Kodisoja vahvistaa uutisen Leen elokuvasta, mutta haluaa säästää taustatarinan ja sen tarkat yksityiskohdat myöhemmäksi.

– Täytyy jättää jotain myös elokuvan markkinointiin, Kodisoja naurahtaa.

Cinqué Lee on urallaan muun muassa kirjoittanut Spike-veljensä ohjaaman Crooklynin (1994) ja tv-sarjaa She's Gotta Have It (2017–2019) sekä näytellyt pieniä rooleja paitsi Spike Leen myös Jim Jarmuschin elokuvissa.

Ensi vuonna ensi-iltansa saavaa trilleriä tähdittää muun muassa Roman Griffin Davis, joka näytteli draamakomediassa Jojo Rabbit (2019).

– Elokuvassa on kolme nousevaa lapsinäyttelijää Englannista ja kovia kansainvälisiä nimiä myös aikuisnäyttelijöinä, Kodisoja kertoo.

STT teki Business Finlandille tietopyynnön tuotantokannustimia saaneista tuotantoyhtiöistä. Supercell-peliyhtiön aikoinaan perustanut Kodisoja on hallituksen jäsen Grand Film Productionissa, joka on saanut huhtikuussa yli 1,1 miljoonan euron kannustimen. Kodisoja on myös toimitusjohtaja Fireframe-tuotantotalossa, jonka studiolla Leen uutuus on kuvattu.

– Saimme käsikirjoituksen kesällä 2021 ja huomasimme, että elokuva sopii todella hyvin led-studioomme. Kun aloimme keskustella siitä, miten saisimme tehtyä elokuvan Suomessa, tuotantokannustimet vaikuttivat kyllä paljon.

Tuotantokannustin vauhdittaa tv- ja elokuva-alaa

Business Finlandin hallinnoima audiovisuaalisen alan tuotantokannustin on ollut käytössä viitisen vuotta. Tavoitteena on vauhdittaa kotimaisia yrityksiä ja saada isoja kansainvälisiä tuotantoja Suomeen. Valtio saa rahansa takaisin niin sanotusti korkojen kera.

STT:n tekemän tietopyynnön mukaan kannustimia on myönnetty tammikuun 2021 ja elokuun 2022 välillä yhteensä lähes 22,5 miljoonaa euroa.

Suurimman kannustimen, lähes 3,3 miljoonaa euroa, on saanut norjalainen tuotantoyhtiö Motion Blur 2, joka on tänä vuonna julkaissut muun muassa Netflix-elokuvan Troll. Yhtiön perustaja ja vastaava tuottaja Espen Horn haluaa vielä pitää salassa, minkälaiseen tuotantoon kannustinta on Suomessa haettu.

– Projekti ja sen rahoitus ovat vielä valmistelun alla, Horn perustelee STT:lle sähköpostitse.

Toiseksi eniten kannustinrahaa on saanut suomalainen Fisher King. Vastaava tuottaja ja toimitusjohtaja Matti Halonen kertoo, että yhteensä noin 1,9 miljoonan euron kannustimet on käytetty Sorjonen-elokuvaan ja tv-sarjaan Helsinki-syndrooma, jota näytetään jo Ylellä.

Kolmanneksi eniten tukea on saanut suomalainen Funfar Films. Tuottaja Timo Vierimaa vahvistaa noin 1,7 miljoonan euron kannustinrahan kuluvan ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarisesta kertovaan kansainväliseen draamasarjaan Ride Out, joka saa ensi-iltansa vuonna 2024 Ylellä.

Matti Halosen mukaan kannustin ajaa juuri sitä asiaa, mihin tuki on luotu.

– Kannustin on erittäin hyvä rahoituselementti, jossa voittavat sekä tuotantoyhtiö että valtio. Systeemi auttaa pitämään tuotantoja kotimaassa sekä lisäämään Suomen kilpailukykyä kansainvälisesti. Me saimme kannustimen avulla esimerkiksi yhden ruotsalaissarjan tuotannon kokonaan Suomeen, Halonen kertoo.

– Kenties tärkein merkitys on se, että kannustin auttaa pitämään kotimaisen sarjan tai elokuvan immateriaaliset oikeudet Suomessa, hän jatkaa.

Viidakkorumpu lähti soimaan

Elokuvien ja tv-sarjojen aineettomat oikeudet ovat arvokas osa liiketoimintaa. Mikko Kodisojan mukaan tuotantokannustimella oli iso merkitys siinä, että elokuvasta A Grand Rare Alignment saatiin suomalainen.

– Vaikka elokuva on tehty yhteistuotantona amerikkalaisten ja norjalaisten kanssa, kaikki oikeudet jäävät Grand Film Productionille.

Kodisoja on vielä uusi nimi elokuva-alalla, mutta Fireframen valtit ovat jo kirkastuneet: virtuaalitekniikan studiopalvelut, taitavat tekijät ja tuotantokannustin. Suomessa tuotantokannustimen maksuhyvitys todistetuista kustannuksista on enintään 25 prosenttia.

– Kun käymme neuvotteluja ulkomaisten tekijöiden kanssa, aika nopeasti tulee vastaan kysymykset Suomen kannustimesta ja paikallisesta työvoimasta. Moni maa käyttää kannustintaan houkuttimena, mutta Suomessa se toimii tehokkaasti eli rahat saa takaisin todella nopeasti, Kodisoja selvittää.

Cinqué Leen uutuuselokuvasta yli 90 prosenttia on kuvattu Helsingin Pitäjänmäessä Fireframen studiolla, jonka reaaliaikaisella virtuaalitekniikalla voidaan luoda mielikuvitusmaailmoja ja erikoistehosteita.

– Elokuva on ensimmäinen ison luokan elokuva, joka on tehty noin pitkälti ICVFX-menetelmällä (in camera visual effects). Se on hieno virstanpylväs myös tuotantotekniikan historiassa.

Kodisoja kuvailee yhteistyötä Cinqué Leen kanssa erittäin hedelmälliseksi. A Grand Rare Alignment on jo poikinut Fireframelle lisää kansainvälisiä tuotantoja.

– Olemme onnellisessa asemassa. Näyttää siltä, että viidakkorumpu on alkanut soida, Kodisoja myhäilee.