Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto: Suomi valmistelee kansallista ratkaisua venäläisten turistiliikenteen radikaaliin rajoittamiseen

Suomi valmistelee kansallista ratkaisua viisumiasiassa. Ensisijaisena tavoitteena on vähentää radikaalisti turistiliikennettä Venäjältä, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa New Yorkissa keskiviikkona.

Kansallinen ratkaisu saattaa ulkoministerin mukaan sisältää uutta lainsäädäntöä, joka tehtäisiin hyvin nopeasti. Lisäksi selvitetään jo olemassa olevien säädösten tulkintaa.

– Suomi ei halua olla sellainen maa, joka on kauttakulkumaa myöskään muiden maiden myöntämille Schengen-viisumeille. Tämän liikenteen haluamme nyt saada kuriin.

– Ei ole moraalista tai eettistä perustaa sille, että samaan aikaan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan, venäläisten lomailu ja lomamatkailu Suomeen tai Euroopan unionin maihin jatkuu normaalisti, Haavisto sanoi.

Rajaa ei hänen mukaansa olla kuitenkaan sulkemassa.

Haavisto on parhaillaan New Yorkissa, jossa hän osallistuu YK:n yleiskokousviikkoon.

Tilanne Suomen rajoilla rauhallinen

Venäjän ilmoittama osittainen liikekannallepano ja aikomus liittää miehitetyt ukrainalaisalueet Venäjään ovat Haaviston mukaan erittäin huolestuttava ja vakava kehityskulku kansainvälistä rauhaa ja oikeutta vastaan.

Venäjän osittaisesta liikekannallepanosta huolimatta maamme rajoilla on Haaviston mukaan rauhallista. Myös Rajavartiolaitos kertoi keskiviikkona Twitterissä, että tilanne Suomen rajoilla ei ole muuttunut osittaisen liikekannallepanon julistamisen myötä.

"Kaksoiskansalaistenkin syytä noudattaa varovaisuutta"

Kaksoiskansalaisten tilanteesta kysyttäessä Haavisto muistutti, että Venäjällä ei kaksoiskansalaisuusajatusta nähdä välttämättä samalla tavalla kuin meillä nähdään.

– Silloin tietysti henkilö, joka kaksoiskansalaisen ominaisuudessa matkustaa, saattaa joutua niitä velvoitteita täyttämään, joita Venäjä asettaa hänelle. Varmasti kaksoiskansalaistenkin on syytä noudattaa varovaisuutta tässä suhteessa, Haavisto sanoi.