Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatti tuomitsi FBI:hin kohdistuneen uhkausten tulvan, jota ex-presidentti Trumpin arvioidaan yllyttäneen

Yhdysvaltalaissenaattorit ovat tuominneet liittovaltion poliisin FBI:n saamat uhkaukset. Samalla senaattorit syyttävät maan edellisen presidentin Donald Trumpin lietsoneen väkivaltaisten uhkausten tulvaa.

Liittovaltion agentit ovat saaneet uhkauksia sen jälkeen, kun FBI teki elokuun alussa kotietsinnän Trumpin Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoon.

FBI löysi kartanosta mittavan määrän asiakirjoja, joista osa oli luokiteltu salaisiksi. Oikeusministeriön mukaan asiakirjat ovat valtion omaisuutta.

Senaatin oikeusasiain valiokunnan puheenjohtaja demokraattisenaattori Dick Durbin kertoo sekä FBI:n henkilökuntaa että rakennuksia uhkaillun ja arvioi Trumpin yllyttäneen näihin uhkailuihin.

– Olen toistuvasti tehnyt selväksi, että väkivalta lainvalvojia vastaan ei ikinä ole hyväksyttävää, huolimatta siitä, mikä ideologia sitä motivoi, Durbin sanoi.

Demokraattisenaattori: Uhkailun kärjistyminen ollut "järkyttävää"

FBI ja Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto (DHS) kertoivat viime kuussa liittovaltion lainvalvontaviranomaisiin kohdistuvien uhkausten ja väkivallan lisääntyneen elokuun 8. päivänä tehdyn kotietsinnän jälkeen.

Durbinin mukaan hän ei voi jakaa yksityiskohtia tilannekatsauksesta, jonka virastot antoivat senaattoreille suljettujen ovien takana viime viikolla. Hän kuitenkin kertoi kollegoilleen senaatissa, että kärjistyminen on ollut "järkyttävää".

Senaatti hyväksyi päätöslauselman, joka tuomitsee uhkaukset. Lisäksi samaisessa asiakirjassa nostetaan esille kongressin republikaanijäsenten vaateet FBI:n rahoituksen poistamiseksi ja sen kuinka he ovat verranneet kotietsintää "natsien Gestapon" eli natsi-Saksan salaisen poliisin toimintaan.

Trump on syyttänyt FBI:n suhtautuvan häneen puolueellisesti jo presidenttikautensa alkupuolelta lähtien. Elokuisen kotietsinnän hän on vuorostaan väittänyt olleen "laiton" ratsia.

Kotietsinnän jälkeen julkaistusta etsintäluvasta on kuitenkin käynyt ilmi, että kotietsintä perustui osin epäilyihin arkaluontoisten puolustusasiakirjojen laittomasta säilyttämisestä. Kyseisten asiakirjojen mahdollinen laiton säilyttäminen rikkoo Yhdysvaltain vakoiluun liittyvää lainsäädäntöä. Etsintä liittyi myös kahden muun lain rikkomisepäilyyn.

Päätöslauselma sai senaatin yksimielisen hyväksynnän

Lisäksi senaatin hyväksymässä päätöslauselmassa nostettiin esille "toistuvat hyökkäykset entiseltä presidentiltä, joka on kutsunut FBI:n virkamiehiä "säälimättömiksi hirviöiksi", muiden loukkausten ohella".

Päätöslauselmassa kuvailtiin myös joitakin agentteihin kohdistettuja pelotteluyrityksiä. FBI:n päämajan ulkopuolelle oli muun muassa luvattu asettaa "likainen pommi", minkä lisäksi oli vaadittu sisällissotaa ja aseellista kapinaa.

Samalla nostettiin esille myös laajalti uutisoitu tapaus, jossa AR15-kiväärillä ja naulapyssyllä aseistautunut mies oli yrittänyt päästä FBI:n toimitilaan Ohion Cincinnatissa elokuun 11. päivänä. Lisäksi kerrottiin siitä, kuinka eräs mies oli asetettu viittä päivää myöhemmin syytteeseen, koska hän oli uhannut murhaavansa "kaikki FBI:ssa".

Päätöslauselma hyväksyttiin senaatissa yksimielisesti.

Trumpin edustajat eivät ole vastanneet kommenttipyyntöihin.