Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain tunteja kestäneen keskustelun jälkeen äänin 109–38 – Tehyn Rytkönen: "Hoitajat eivät unohda"

Tunteet kuumenivat ja äänenpainot kiristyivät, kun eduskunnassa käsiteltiin kiisteltyä potilasturvallisuuslakia maanantaina. Useita tunteja kestäneen ärhäkän keskustelun jälkeen eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain äänin 109–38.

Lakia vastaan äänesti viisi hallituspuolue vasemmistoliiton edustajaa: Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Said Ahmed Suldaan.

Tyhjää äänesti vain perussuomalaisten Sakari Puisto. Poissa oli 51 edustajaa.

Potilasturvallisuuslaki mahdollistaa suojelutyömääräysten antamisen hoitajille työtaistelun aikana. Lisäksi aluehallintovirastot voisivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Perussuomalaisten Arja Juvonen esitti esityksen hylkäämistä. Hylkääminen sai kannatusta kristillisdemokraattien riveissä. Juvonen nosti esiin muun muassa kritiikin aluehallintovirastojen (avi) roolista potilasturvallisuuslaissa. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että tahosta, jonka pitäisi olla puolueeton valvontaviranomainen, tehdään työtaistelun osapuoli.

– Jo nykyisen lainsäädännön perusteella käräjäoikeus voi kieltää lakon, mikäli potilasturvallisuus on vaarassa lakon takia, Juvonen lisäksi painotti.

Kesken käsittelyn kävikin ilmi, että Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajien lakon Helsingin kaupungin kotihoidon palveluissa miljoonan euron sakon uhalla. Lakon oli määrä alkaa tiistaina. Uhkasakko koskee lakkovaroituksen antaneita hoitajajärjestöjä.

Perussuomalaisten mielestä käräjäoikeuden päätös osoitti hallituksen lakiesityksen tarpeettomaksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti, että käräjäoikeuden tuomarin turvaamismenettelypäätökset rajaavat lakko-oikeutta paljon rajummin kuin potilasturvallisuuslaki.

– Täällä on esitetty, että antaa käräjäoikeuden tämä ratkaista — mutta se on paljon kovempi keino kuin se, mihin tällä lakiesityksellä nyt portaittain suojelutyön tarjoamisvelvoitteen kautta mennään, Lindtman sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti potilasturvallisuuslain maanantai-iltana. Laki tulee voimaan tiistaista alkaen, ja se on voimassa tammikuun loppuun asti.

Kokoomusedustajat kannattivat

Paikalla olleet kokoomuksen edustajat kannattivat lakiesitystä. Huolta heillä oli kuitenkin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien tavoin siitä, että pakkolaiksi kutsuttu laki saattaa syventää hoitajapulaa entisestään. Hallitukselta peräänkuulutettiinkin nopeasti toimia hoitajapulaan vastaamiseksi ja alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.

Useat lakia puolustaneet edustajat korostivat potilasturvallisuuslain viimesijaisuutta ja totesivat, ettei kenenkään ole helppoa äänestää lakko-oikeuden rajaamisesta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi tunteidensa olevan ristiriitaisia.

– Me kaikki varmasti toivomme, että sopimus syntyisi hoitoalalle ja tätä lakia ei koskaan tarvitsisi soveltaa, hän sanoi.

Lohen mukaan lakia ei olisi tarvittu, jos suojelutyötä olisi annettu suunniteltujen työtaisteluiden ajaksi riittävästi ihmishenkien suojelemiseksi samalla tavalla kuin aina aikaisemmin.

Eduskunta hyväksyi jo perjantaina lain sisällön sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Tehyn Rytkönen pettynyt työtaistelua rajaavan lain hyväksymiseen: "Hoitajat eivät unohda"

Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo olevansa pettynyt alan työtaistelujen vuoksi säädetyn potilasturvallisuuslain hyväksymiseen.

– Hoitajat eivät unohda. Osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan ja sitä kehitystä voi olla vaikea saada pysähtymään, vaikka hoitajia tyydyttävä palkkaratkaisu ennemmin tai myöhemmin syntyykin, Rytkönen reagoi lain hyväksymiseen Tehyn tiedotteessa.

Rytkönen kertoo olevansa huolissaan siitä, että laki ja hoitajien kohtelu vaarantavat Suomen julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut pitkälle tulevaisuuteen.

Hoitajien pitkää työkiistaa ratkotaan työmarkkinapöydässä, mutta Rytkönen tivaa vastuuta kiistan päättämiseen jälleen poliitikoilta. Hän huomauttaa, että työnantajia edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta koostuu kuuden suurimman poliittisen puolueen edustajista.

Käräjäoikeus kielsi hoitajia aloittamasta lakkoa Helsingin kotihoidossa uhkasakon voimalla

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kaupungin kotihoidossa. Järjestöt kertovat asiasta yhteisessä tiedotteessaan.

Hoitajien lakon oli määrä alkaa huomenna kello 00.01 Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoidon yksikössä. Lakon oli tarkoitus kestää neljä päivää.

Helsingin käräjäoikeus kielsi lakon aloittamisen päätöksellään aiemmin tänään. Lakon kieltämistä oli hakenut Helsingin kaupunki.

Käräjäoikeuden päätökseen sisältyi kummallekin hoitajajärjestölle erikseen osoitettu miljoonan euron uhkasakko. Sakko olisi määrätty maksettavaksi, jos järjestöt olisivat aloittaneet lakon kiellosta huolimatta. Uhkasakkovaatimus tuli alkujaan Helsingin kaupungilta.

Myös aiemmissa päätöksissä samansuuruinen sakko

Viime keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajajärjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla kolmessa sairaanhoitopiirissä. Myös tuolloin päätöksiin sisältyi miljoonan euron suuruiset uhkasakot.

– Kaikki hoitajien tähän mennessä alkamaan ilmoitetut lakot on nyt kielletty käräjäoikeuden päätöksin, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.

– Toisaalla eduskunta puolestaan on ahkeroinut viedäkseen hoitajilta loputkin mahdollisuudet työtaisteluihin. Vähän on vaikea ymmärtää, mihin eduskunnan säätämää pakkotyölakia tässä tarvitaan.

Tehy ja Super kertovat tiedotteessaan jatkavansa hoitajien joukkoirtisanoutumisten valmistelua.