Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sähkön hinta huolestuttaa valtaosaa suomalaisista, vaarallinen hirmumyrsky saapuu Japaniin

Vain harva kieltää elintensä luovutuksen, luovuttajista silti pulaa

Suomalaisten asenteet elinluovutuksia kohtaan ovat yleisesti ottaen positiivisia, ja elinluovutuskieltoja tulee vastaan todella harvoin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan. Tästä huolimatta elintenluovuttajista on jatkuva pula.

Vuonna 2010 elinluovutuslakiin tehtiin muutos, jonka mukaan elinluovutukseen ei tarvita enää erillistä tahdonilmaisua. Nykyään vainajan oletetaan suostuneen elintensä luovutukseen, mikäli hän ei ole vastustanut tai kieltänyt elinluovutusta elinaikanaan. Lakimuutoksella onkin saatu lisää luovuttajia.

Elinsiirtoa odottaa Suomessa vuosittain vajaat 600 potilasta. Elinluovuttajia sen sijaan on vain noin 130 vuodessa. Noin joka kymmenes elinsiirtojonossa oleva suomalainen ei ehdi saada tarvitsemaansa elintä ajoissa.

Yli puolet suomalaisista on huolissaan sähkön hinnannoususta

Yli puolet suomalaisista on huolestuneita sähkön ja muiden energiamuotojen hinnannousuista, arvioi valtioneuvoston teettämä Kansalaispulssi-kysely.

Huolestuneimpia ovat pienituloiset, omakotitalossa asuvat ja sähkölämpöä käyttävät. Sen sijaan esimerkiksi hyvätuloiset ovat vähemmän huolestuneita tilanteesta.

Suurin osa suomalaisista on tehnyt kyselyn mukaan joitakin energiansäästötoimia viimeisen kuukauden aikana. Suosituimpia toimia ovat olleet suihkuajan lyhentäminen ja sähkölaitteiden käytön vähentäminen.

Rankkasateet piiskaavat Japania vaarallisen Nanmadol-taifuunin lähestyessä

Aamu on sarastanut Japanissa poikkeuksellisen kurjan sään merkeissä, sillä maan lounaisen pääsaaren Kyushun rannikkoa piiskaavat voimakkaan Nanmadol-taifuunin tuomat rankkasateet. Trooppisen hirmumyrskyn saapumista Japaniin voi seurata maan yleisradioyhtiö NHK:n verkkokameroista.

NHK:n mukaan Kyushun Kagoshiman prefektuuriin on annettu hätätilavaroitus. Myrskyn on ennakoitu kulkevan käytännössä koko Kyushun sekä suurimman saaren Honshun yli, kertoo sääpalvelu AccuWeather. Taifuunin nopeimmat jatkuvat tuulennopeudet ovat tällä hetkellä yli 59 metriä sekunnissa, eli myrsky vastaa neljännen luokan hurrikaania.

Viranomaiset ottivat kiinni Moscow Timesin toimittajan Venäjällä, vahvistamattoman tiedon mukaan epäiltynä Ukrainalle vakoilemisesta

Moscow Timesin venäjänkielisen palvelun toimittaja on otettu kiinni Venäjän Belgorodissa lähellä Ukrainan rajaa. Palvelu on kertonut toimittajan kiinniotosta Telegram-kanavallaan.

Paikallinen sodanvastainen ryhmä on kertonut Telegramissa, että toimittaja olisi otettu kiinni epäiltynä Ukrainan hyväksi vakoilemisesta. Poliisin mukaan toimittajaa taas syytettäisiin hallinnollisesta rikkomuksesta, kirjoittaa Telegram-kanava Ostrozhno Novosti Moscow Timesin mukaan.

Myöhemmässä julkaisussa palvelu kertoi, ettei toimittajan ole annettu nähdä asianajajaansa tämän oltua yli viisi tuntia kiinni otettuna. Moscow Timesin mukaan syy kiinniotolle on epäselvä.

Presidentti Biden saapui Britanniaan kuningatar Elisabetin hautajaisiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut Britanniaan kuningatar Elisabetin maanantaina järjestettäviä valtiollisia hautajaisia varten. Myöhään lauantaina maahan saapunut Biden tapaa sunnuntaina maan uuden kuninkaan Charlesin ja vierailee Elisabetin arkun luona.

Vierailun yhteyteen alun perin suunniteltu tapaaminen Britannian vastikään vaihtuneen pääministerin kanssa on peruuntunut tuntemattomasta syystä. Uusi pääministeri Liz Truss tapaa Bidenin keskiviikkona YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa, brittihallituksesta on kerrottu. (Lähde: AFP)

Ranskalaisjalkapalloilija Paul Pogban vanhempaa veljeä vastaan nostettu syytteet pikkuveljensä kiristämisestä

Italialaisjoukkue Juventusin ja Ranskan maajoukkueen paidoissa pelaavan jalkapalloilija Paul Pogban vanhempi veli on otettu kiinni ja häntä vastaan on nostettu syytteet kiristysyrityksestä. Epäillyn rikoksen kohteena oli syytetyn Mathias Pogban menestynyt pikkuveli.

Vanhemman Pogban asianajan mukaan viranomaisten päätös aiotaan haastaa. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan lisäksi neljää muuta ihmistä vastaan on nostettu syytteet tapaukseen liittyen.

Nuorempi Pogba oli sanonut Torinon syyttäjille heinäkuussa joutuneensa kiristysyrityksen kohteeksi. Häneltä oli yritetty omien sanojensa mukaan kiristää 13 miljoonan euron suuruista summaa. (Lähde: AFP)