Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lykkääntynyt Artemis-kuulento yritetään saada matkaan kahden viikon kuluttua

Toistamiseen lykätylle Artemis-kuulennolle on kaavailtu uutta laukaisuaikaa syyskuun lopulle. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo blogissaan pyrkivänsä saamaan raketin taivaalle syyskuun 27. päivänä, jolloin laukaisulle olisi tarjolla 70-minuutin ikkuna.

Laukaisu vaatisi kuitenkin, että insinööriryhmät saisivat tehtyä onnistuneen testin raketin tankkaamiseksi.

Tämän lisäksi heidän tulisi saada vapautus, jotta hätälentojärjestelmän akkujen uudelleentestaamiselta voitaisiin välttyä. Kyseistä hätälentojärjestelmää käytettäisiin raketin tuhoamiseen, mikäli se poikkeaisi tarkoitetulta lentoradaltaan. Jos vapautusta ei heltiä, voisi aikataulu lykkääntyä useita viikkoja.

Ensimmäinen laukaisuyritys jouduttiin perumaan kaksi viikkoa sitten yhden rakettimoottorin liian korkean lämpötilan takia. Saman viikon lauantaina laukaisua vuorostaan siirrettiin polttoainevuodon vuoksi. Vuoto huomattiin, kun nestemäistä vetyä oltiin pumppaamassa rakettiin.

Syyskuun lopun jälkeen mahdollinen seuraava laukaisuikkuna olisi lokakuun alussa.

Ihminen edellistä kertaa kuussa noin 50 vuotta sitten

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle 42 päivän ajaksi. Jos kahden viikon päähän suunniteltu laukaisu onnistuisi, olisi Orionin määrä laskeutua mereen marraskuun alkupuolella.

Yksi kuulennon pääasiallisista tavoitteista on Orionin lämpökilven testaaminen, kun kapseli saapuu takaisin ilmakehään. Halkaisijaltaan viisimetrinen suoja on suurin ikinä rakennettu.

Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. Se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2025

Ihmisen edellisestä käynnistä Kuussa tulee kuluneeksi joulukuussa jo 50 vuotta.