Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi alkoi äänestää jännittävissä valtiopäivävaaleissa – hallitusvaihtojen puntit ovat käytännössä tasan

Ruotsissa on alettu aamuyhdeksältä Suomen aikaa äänestää valtiopäivävaaleissa, joissa asetelma maan kahden poliittisen blokin välillä on äärimmäisen tasaväkinen. Uutistoimisto TT:n mukaan äänestäjät ovat olleet aamusta asti vilkkaasti liikkeellä eri puolilla maata.

Vaalien jälkeen kestää kuitenkin aikansa ennen kuin selviää, minkälainen hallitus johtaa Ruotsia seuraavien vuosien aikana.

Koska sekä punavihreillä että porvariblokilla on myös sisäisiä erimielisyyksiä, ennustetaan seuraavan hallituksen muodostamisesta erittäin vaikeaa.

Etukäteen on varmaa, että pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraatit säilyttävät selvästi suurimman puolueen aseman. Toiseksi suurimman puolueen asemasta käydään tiukempaa taistoa. Ruotsidemokraatit saattaa nousta ohi perinteisen pääoppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen.

Lähes varmaa on se, että Ruotsiin syntyy lopulta jälleen vähemmistöhallitus, jota osa puolueista tukee tapauskohtaisesti hallituksen ulkopuolelta.

Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa järjestetään samaan aikaan myös alue- ja paikallisvaalit. Äänestys päättyy kello 21 Suomen aikaa.

Vaalituloksen selviämistä hidastaa se, että ennakkoääniä ei lasketa etukäteen vaan vasta varsinaisen äänestyksen päätyttyä. Äänestäjällä on oikeus "katua" ennakkoääntään, eli hän voi käydä äänestämässä toistamiseen itse vaalipäivänä. Tämä viimeiseksi annettu ääni jää silloin voimaan.

Viimeiset ennakkoäänet lasketaan keskiviikkona

Vaalipäivään saakka jatkuvan ennakkoäänestyksen viimeiset äänet eivät edes ehdi mukaan sunnuntain lasketaan, vaan ne lasketaan vasta keskiviikkona. Lopputuloksen selviäminen voi siis kestää, jos vaalista tulee äärimmäisen tiukka.

Vaalien parhaiden menestyjien lisäksi jännitettävää riittää puolueiden häntäpäässä. Ruotsissa on nimittäin käytössä neljän prosentin äänikynnys: jos puolueen äänisaalis jää sen alle, valtiopäivätalon ovet pysyvät kiinni. Kyselyissä lähinnä tuota rajaa ovat olleet punavihreältä puolelta ympäristöpuolue ja porvaripuolelta liberaalit.

Kumman tahansa putoaminen valtiopäiviltä vaikuttaisi merkittävästi hallituksenmuodostuskuvioihin.

Punavihreään blokkiin luetaan Ruotsissa sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskustapuolue. Porvariblokki koostuu maltillisesta kokoomuksesta, ruotsidemokraateista, kristillisdemokraateista ja liberaaleista.