Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio tekee välikysymyksen vanhus- ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä, syyttää hallitusta hoitajapulan pahenemisesta

Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit jättävät yhteisen välikysymyksen vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä.

Oppositioryhmien mukaan hallitus on vahtivuorollaan päästänyt pitkään vaivanneen hoitajapulan syvenemään entisestään. Hallitus päätti oppositioryhmien mukaan kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, mutta jätti tekemättä toimet hoitajien määrän turvaamiseksi. Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitus ei saa johtaa asiakaspaikkojen vähentämiseen tai kotihoidon, omaishoidon ja kuntoutuksen pahenevaan hoitajapulaan, linjaavat oppositioryhmät.

Ryhmät muistuttavat, että hallitusohjelmassa luvattiin palauttaa luottamus vanhuspalveluiden laatuun, oikea-aikaisuuteen ja saatavuuteen. Oppositioryhmät edellyttävät hallitukselta nyt selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Hoitajamitoitus toimii vain paperilla

– Yhä useampi ikäihminen jää vaille välttämätöntä huolenpitoa, johon heillä olisi oikeus. Tilanne on epäinhimillinen. Yhteiskuntaa koettelee nyt moni kriisi, mutta emme hyväksy, että ratkaisujen hakemista vanhuspalveluiden tilanteeseen lykättäisiin eteenpäin. Toimet sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi, hoitotyön pito- ja vetovoiman lisäämiseksi ja vanhuspalveluiden kriisin ratkaisemiseksi on tehtävä välittömästi, sanoi kokoomuksen Sari Sarkomaa tiedotteessa.

Kokoomus kertoi päätti aikeestaan jättää välikysymys vanhus- ja terveyspalvelujen kriisiytymisestä viime kuussa pidetyssä kesäkokouksessa.

Perussuomalaisten Ville Tavio sanoi että hallitus ratkaisi hoitajapulan ainoastaan paperilla kirjaamalla hoitajamitoituksen, mutta ei tehnyt juuri mitään sote-alan työvoimapulalle. Seurauksena vanhuksia ei ole voitu ottaa hoivapaikoille ja hoivakoteja on jopa jouduttu sulkemaan.

– Kynnys päästä palveluiden piiriin on noussut merkittävästi, Tavio moitti tiedotteessa.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi kärjistyvän sotekriisin uhkaavan jo välittömästi kansalaisten henkeä.

– Hallitus on osannut tehdä vanhuspalveluiden ja terveydenhoidon pykäliä, mutta ei toimia, joilla olisi turvattu resurssit ja henkilöstö niiden toteuttamiseksi. Hallituksen asettama työryhmä ei ole saanut yhtään toimivaa esitystä aikaan, Räsänen paheksui tiedotteessa.