Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kiusaajalapset syyllistyvät aikuisina todennäköisemmin väkivaltarikoksiin kuin lapset, jotka eivät kiusaa

Lapsilla, jotka kiusasivat toisia usein 8–9 vuoden iässä, on kohonnut väkivaltarikollisuuden riski 31 vuoden ikään mennessä. Asia ilmenee Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kansallisesta syntymäkohorttitutkimuksesta.

Väkivaltarikoksiin syyllistymisen riski oli suurempi usein kiusaavilla pojilla ja tytöillä kuin niillä lapsilla, jotka eivät kiusanneet toisia ollenkaan. Usein kiusaavilla pojilla riski oli korkeampi myös verrattuna lapsiin, jotka kiusasivat joskus.

Vakavaan henkirikokseen, kuten henkirikoksen tai törkeän pahoinpitelyn tekemisen todennäköisyys usein kiusaavilla pojilla oli lähes kolminkertainen verrattuna poikiin, jotka eivät kiusanneet lainkaan.

Kiusatuksi joutuminen ei ollut tutkimuksen mukaan yhteydessä lisääntyneeseen väkivaltarikollisuuden riskiin.

Tutkimus perustui Suomessa vuonna 1989 kerättyyn laajaan, koko maan kattavaan aineistoon. Osallistujat olivat 8–9-vuotiaita, kun tutkimusaineisto kerättiin. Kun he olivat 30–31-vuotiaita, kerättiin poliisirekisteristä tieto kaikista heihin kohdistuvista väkivaltarikosepäilyistä. Tutkimukseen osallistui yli 5 400 henkilöä.

Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään lapsuusiän psykososiaalisten ongelmien yhteyttä aikuisiän mielenterveyshäiriöihin, päihdeongelmiin, kuoleisuuteen, itsetuhoisuuteen, rikollisuuteen, elämänhallintaan ja syrjäytymiseen.

Tutkimuksessa huomioituja taustatekijöitä olivat sosioekonomiset taustatiedot ja mahdollinen lapsuusiän psyykkinen oireisto. Yhteys kiusaamisen ja väkivaltarikollisuuden välillä pysyi vanhempien koulutustasosta, perheen rakenteesta ja mahdollisesta lapsuusiän psyykkisestä oireistosta riippumatta. Tuloksiin ei myöskään vaikuttanut se, oliko kiusaajalla muitakin kiusaamiskokemuksia, kuten kiusatuksi joutumista.

– Tutkimuksemme osoitti kiusaamisen ja väkivaltarikosten yhteyden sekä miehillä että naisilla. Löydökset vahvistavat aiempia viitteitä, joiden mukaan kiusaamisen ehkäisy voi mahdollisesti vähentää väkivaltarikoksia, päätutkija Elina Tiiri sanoo tiedotteella.