Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Suomi: Professori turhautui talousneuvoista viis veisaavaan hallitukseen – "Olen tosi huolissani tästä ajattelusta"

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, Turun kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Jouko Vilmunen arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen talouspolitiikkaa suorin sanoin Uudelle Suomelle.

Vilmusen mielestä hallitus ei kanna mitään huolta siitä, että velan kasvu jatkuu.

– Kun velkarahaa saa yhä halvalla, velan kasvulla ei edelleenkään ole mitään merkitystä. Olen tosi huolissani tästä ajattelusta, en velan tasosta, Vilmunen sanoo lehdelle.

Hallitus esitteli talousarvioesityksensä ensi vuodelle torstaina. Esitys on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtionvelka nousee ensi vuoden lopussa arviolta 146 miljardiin euroon.

Uuden Suomen mukaan Vilmunen on turhautunut, kun mikään viesti ei ole mennyt perille. Julkisen talouden alijäämä on kasvanut joka vuosi finanssikriisin jälkeen eli vuodesta 2009.

– Kun alijäämäongelmaa ei pystytä ratkomaan, lapsille jätetään todella paha perintö, Vilmunen sanoo lehdelle.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on pitkään vaatinut hallitusta pysymään menokehyksissä ja laatimaan velalle hoitosuunnitelman. Se on myös varoitellut, että finanssipolitiikkaan pitää saada liikkumavaraa uusien kriisien varalle.

Arviointineuvosto ottaa kantaa ensi vuoden budjettiesitykseen syyskuun puolivälissä. Varsinaisen arvionsa ja suosituksensa finanssipolitiikasta se antaa tammikuussa.