Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen poliisi sai 10 vuoden tuomion Capitolin mellakoista – "Ei ainoastaan ennakoinut väkivaltaa vaan lietsoi sitä"

Yhdysvalloissa eläköitynyt newyorkilaispoliisi ja entinen merijalkaväen sotilas on saanut 10 vuoden vankeustuomion viime vuoden loppiaisen Capitolin mellakoista. Kyseessä on toistaiseksi kovin Capitolin tapahtumista annettu rangaistus.

Oikeusministeriön mukaan tuomittu oli hyökännyt Capitolia suojelevien poliisien kimppuun ja muun muassa pitänyt yhtä poliisia maassa sillä välin kun muu joukko potki tätä. Potkittu poliisi sai tilanteessa useita vammoja.

Syyttäjät pitävät kovaa rangaistusta perusteltuna, koska tuomitulla on tausta poliisina ja sotilaana. Lisäksi se, että tällä oli yllään luodeilta suojaavat varusteet, on syyttäjien mielestä osoitus väkivallan suunnitelmallisuudesta.

Liittovaltion poliisin FBI:n edustaja totesi lausunnossaan, että tuomittu on entisenä poliisina ja merijalkaväen sotilaana valassaan luvannut suojella perustuslakia kaikkia vihollisia vastaan. Hyökätessään tuomittu ei siis hänen mielestään pettänyt ainoastaan antamaansa valaa vaan myös muut poliisit.

Tuomittu itse on kiistänyt syyllisyytensä.

Trump haluaa armahtaa mellakoitsijoita

Tuomittu tunnistettiin mellakoista otetuista videoista ja valokuvista, ja hänet pidätettiin kuusi viikkoa tapahtuneen jälkeen. Toukokuussa hänet todettiin syylliseksi useisiin syytekohtiin.

Syyttäjät olivat vaatineet 17–22 vuoden tuomiota.

– (Epäilty) ei ainoastaan ennakoinut väkivaltaa tammikuun 6. päivänä vaan lietsoi sitä, syyttäjät sanoivat.

Capitolin mellakoinnista pidätettiin yli 860 ihmistä, ja useita on syytetty poliisien kimppuun hyökkäämisestä. Monet tähän asti tuomitut ovat tunnustaneet syyllisyytensä, mutta nyt tuomittu ex-poliisi piti kiinni syyttömyydestään ja tapaus eteni oikeuteen.

Loppiaisen 2021 mellakoitsijat olivat silloisen presidentin Donald Trumpin kannattajia, jotka yrittivät estää vaalit voittaneen demokraatin Joe Bidenin valinnan vahvistamista.

Trump ei ole tuominnut nimissään tehtyä väkivaltaa. Hän kertoi Wendy Bell Radion haastattelussa torstaina, että jos hän on uudelleen ehdolla presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa ja voittaa, hän armahtaa väkivaltaisuuksista syytetyt.