Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professorit osallistuivat omien tutkimushankkeidensa rahoituksen käsittelyyn – käräjäoikeus antoi varoituksen

Kuusi Itä-Suomen yliopiston professoria ja kaksi muuta henkilöä on saanut varoituksen käräjäoikeudelta, koska he osallistuivat kokoukseen, jossa käsiteltiin heidän omaa tai läheisensä tutkimusrahoitusta.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan tuomitut syyllistyivät tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Heidän olisi pitänyt jäävätä itsensä, totesi käräjäoikeus torstaina.

Syyttäjä vaati syytetyille rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että heidän menettelynsä ei ollut tahallista, vaan tuottamuksellista. Oikeus piti varoitusta riittävänä seuraamuksena.

Jääviyden vuoksi hallinto-oikeus kumosi päätökset rahoituksesta, ja hakuprosessi käytiin läpi uudelleen.

Käsitellyt valtion tutkimusrahoitukset olivat suuruudeltaan 63 000–120 000 euroa tutkimushanketta kohti. Niitä käsiteltiin Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen tutkimustoimikunnan kokouksessa, joka pidettiin marraskuussa 2017 Kuopiossa. Varoituksen saaneet olivat tutkimustoimikunnassa joko jäseninä tai ilman äänioikeutta osallistuvina asiantuntijajäseninä.

Syyttäjän mukaan rahoitukset oli tarkoitettu tutkimuskuluihin eikä suoraan hakijoille. Rahoitus olisi kuitenkin koitunut hakijoiden eduksi siten, että se olisi mahdollistanut tieteellisen ansioitumisen ja uralla etenemisen.

Esteellisyys otettiin puheeksi

Puolustuksen mukaan syytetyt noudattivat organisaationsa esteellisyysohjeistuksia ja esteellisyys on usein tulkinnanvaraista.

Oikeus toteaa tuomiossaan, että kokouksessa otettiin esteellisyys puheeksi ja osanottajat ainakin osaksi pyrkivät varmistamaan, että he eivät olleet esteellisiä. Heidän olisi kuitenkin pitänyt harkita esteellisyyttään itsenäisesti eikä luottaa puheenjohtajan näkemykseen, katsoo käräjäoikeus.

Varoituksen saaneista kuusi toimi tapahtuma-aikaan Itä-Suomen yliopiston professoreina, osa heistä myös Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkäreinä. Yksi varoituksen saaneista oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin virkamies ja yksi Itä-Suomen yliopiston dosentti.

Osa varoituksen saaneista oli itse hakenut valtion tutkimusrahoitusta, josta kokouksessa päätettiin. Osa taas oli mukana käsittelemässä läheisensä rahoitushakemusta.