Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Kalkkitabletteja tarvinnut potilas oli saada psyykelääkettä – yhden lääkärin tarkka silmä pelasti useiden potilaiden tilanteen

Yle kertoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella tapahtui viime viikon alussa vakava Apotti-järjestelmään liittyvä vaaratilanne.

Viidelle potilaalle kirjattiin väärää lääkettä järjestelmävirheen vuoksi. Ylen mukaan ainoastaan osastojen työntekijöiden tarkkaavaisuus esti sen, että joku olisi ehtinyt ottaa vääriä lääkkeitä.

Kyse on Ylen mukaan tapauksesta, jossa lääkelistojen päivittämisen yhteydessä viidelle potilaalle kirjattiin täysin väärät lääkkeet. Ainakin yhdessä tapauksessa potilas, jolle oli tarkoitus määrätä kalkkitabletteja, sai kotilääkelistalleen Quetiapin-nimistä lääkettä, jota käytetään skitsofrenian, vaikean masennuksen sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon.

Lisäksi kymmenen potilaan reseptiä ei voitu välittömästi uusia ongelmatilanteen vuoksi.

Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki kertoo Ylen jutussa, että tilanteen syynä oli inhimillinen virhe, joka liittyi lääkelistojen yhteensovittamiseen.

Välimäen mukaan virheen huomasi yksittäinen lääkäri. Tämän jälkeen virheestä tiedotettiin ja koko lista vedettiin takaisin.

– Asia saatiin korjattua hyvin nopeasti, puhutaan tunneista, Välimäki kertoo Ylelle.

Yksikään potilas ei ehtinyt nauttia vääriä lääkkeitä.

Ylelle asiasta vinkanneen HUS-alueella työskentelevän lääkärin mukaan tilanne on lääketieteellisesti arvioituna yksi vakavimmista, joita hän on Apottiin liittyen kuullut.

Myös Välimäki myöntää, että tilanne oli vakava.

– Kyllä potilasturvallisuus voi potentiaalisesti tällaisessa tilanteessa vaarantua, jos määrätään vääriä lääkkeitä potilaalle. Nyt tilanne ei siihen asti mennyt, mutta sellainen uhka tilanteessa oli, Välimäki myönsi Ylen jutussa.

Välimäen mukaan myös niille kymmenelle, jotka eivät voineet reseptiään heti uusia, tilanne olisi voinut aiheuttaa potilasturvallisuuden vaarantumisen.