Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi itsenäisyyspäivänä: Ukraina taistelee loppuun asti eikä tee myönnytyksiä tai kompromisseja

Ukraina "taistelee loppuun asti" maahan hyökännyttä Venäjää vastaan, vannoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tänään maansa itsenäisyyspäivänä. Presidentti korosti itsenäisyyspäivän puheessaan myös, että Ukraina ei tee kompromisseja tai myönnytyksiä miehittäjälle.

– Meille ei ole väliä, millainen armeija (hyökkääjällä) on, meille on tärkeää maamme. Taistelemme loppuun asti, hän sanoi videopuheessaan.

Tänään on myös kulunut puoli vuotta siitä, kun Venäjä pitkien valmisteluiden jälkeen hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sodan aluksi moni uskoi Venäjän voittavan nopeasti, mutta rintamalinjat ovat jämähtäneet kesän aikana paikalleen, eikä sodalle ole nähtävissä loppua.

– Olemme pysyneet vahvoina kuusi kuukautta. Se on rankkaa, mutta olemme puristaneet nyrkkimme ja taistelemme kohtalomme puolesta. Nostamme kätemme ylös vain kerran – kun juhlimme voittoamme, Zelenskyi lupasi.

Juhlissa ei julkisia kokoontumisia

Ukrainan pääkaupunki Kiova ja muut alueet kielsivät julkiset kokoontumiset itsenäisyyspäivän yhteydessä. Presidentti on myös kehottanut kansalaisia olemaan valppaina "venäläisen terrorin" suhteen.

Venäjään viitaten Zelenskyi sanoi videolla, että Ukraina ei yritä päästä sopimukseen terroristien kanssa.

– Meille Ukraina on koko Ukraina. Kaikki 25 aluetta ilman myönnytyksiä tai kompromisseja.

Presidentti korosti puheessaan, että maassa käytävä sota on toiminut yhdistävänä tekijänä sekä Ukrainalle että ulkomaailmalle.

– Ukraina vahvisti koko maanosaa. Eurooppa astuu aukiolle, ja sitä uhkaa kovia pakotteita. Eurooppa tunnustaa yksimielisesti, että Ukraina on EU:n tuleva jäsen, Zelenskyi tulkitsi.

Valko-Venäjäkin onnitteli Ukrainaa

Ukrainan itsenäisyyspäivän kenties erikoisimmat ja irvokkaimmat onnittelut tulivat pohjoisesta naapurimaasta Valko-Venäjältä. Valko-Venäjä on sallinut Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen kulkea alueensa läpi, ja Ukrainaan on myös tehty iskuja suoraan Valko-Venäjän alueelta.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo kuitenkin olevansa vakuuttunut, etteivät maiden väliset nykyiset "ristiriidat" kykene tuhoamaan kansojen vuosisataisia hyviä naapuruussuhteita. Valko-Venäjä haluaa edistää sopusointua ja "ystävällistä sekä kunnioittavaa" yhteydenpitoa Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä kaikilla tasoilla, Lukashenka jatkoi.