Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän presidentti lähetti Ukrainalle terveisiä kansallispäivänä – toivotti muun muassa "rauhallista taivasta ja rohkeutta"

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka lähetti terveisiä keskiviikkona 24. elokuuta kansallispäiväänsä viettävälle Ukrainalle. Asiasta kertoo Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta.

– Olen vakuuttunut siitä, että tämän päivän ristiriidat eivät voi tuhota vuosisatoja vanhoja, vilpittömiä, hyviä naapuruussuhteita maidemme kansojen välillä. Valko-Venäjä tulee jatkossakin puolustamaan yhteisymmärryksen säilyttämistä, ystävällisten ja toisiaan kunnioittavien yhteyksiä kaikilla tasoilla, presidentin tervehdysviestissä sanotaan.

Beltan mukaan Lukašenka toivotti ukrainalaisille "rauhallista taivasta, suvaitsevaisuutta, rohkeutta, voimaa ja menestystä kunnollisen elämän palauttamisessa".

Valko-Venäjä on auttanut Ukrainassa tuhoamissotaa käyvää Venäjää sodan alkamisestä lähtien. Se on toiminut astinlautana Venäjän hyökkäykselle, mutta Lukašenka on toistaiseksi välttänyt maansa suoran osallistumisen sotaan. Lukašenka on mainostanut itseään Venäjän presidentti Vladimir Putinin uskollisimpana liittolaisena, ja toivotti Venäjän asevoimien joukot tervetulleiksi sotaharjoitusten varjolla ennen sodan alkamista.

Ukrainan kansallispäivää vietetään myös Suomessa monin tavoin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat esittäneet onnitteluterveiset Ukrainalle sosiaalisessa mediassa.

– Vilpittömät onnitteluni presidentille Volodymyr Zelenskyille ja Ukrainan kansalle itsenäisyyspäivän johdosta. Suomi seisoo Ukrainan rinnalla, ja jatkamme horjumatonta tukeamme niin kauan kuin tarvitaan, Niinistö tviittasi.

– Sodan alkamisesta on puoli vuotta. Se on tuonut mukanaan valtavasti kärsimystä, surua ja hätää. Myös yhtenäisyyttä, vahvuutta ja päättäväisyyttä. Ukrainan kansa on rohkea ja taipumaton. Olemme rinnallanne. Emme käännä katsettamme pois. Me emme unohda Ukrainaa. Slava Ukraini (suom. Kunnia Ukrainalle), tviittasi Marin.

Monissa Suomen kaupungeissa päivää kunnioitetaan erilaisin juhlamenoin ja liputuksin. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella järjestetään liputus. Tammerkoski valaistaan sinikeltaiseksi Ukrainan lipun värien mukaisesti.