Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rosatom käynnistänyt oikeustoimia Fennovoimaa vastaan Pyhäjoen kaatuneesta ydinvoimalahankkeesta

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on käynnistänyt oikeustoimia Fennovoimaa vastaan Pyhäjoen kaatuneesta ydinvoimalahankkeesta. Asiasta kertoi aiemmin sanomalehti Kaleva.

Rosatomin suomalainen tytäryhtiö Raos Project kertoi tiistaina sähköpostilla STT:lle, että Rosatom on aloittanut Fennovoimaa vastaan yhteensä kuusi välimiesmenettelyä. Rosatomin vaatimusten arvo on yhteensä kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin kolme miljardia euroa.

Raos Project ei kommentoinut tarkemmin oikeustoimien yksityiskohtia.

Myös Fennovoima on aloittanut välimiesmenettelyn Rosatomia vastaan, Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht kertoi Helsingin Sanomille lauantaina.

Spechtin mukaan Fennovoiman vaatimusten arvo on "alle kaksi miljardia euroa". Niistä suurin on Raos Projectille maksettu 800 miljoonan euron ennakkomaksu, jonka palauttamista Fennovoima vaatii.

Fennovoima ei kommentoinut Rosatomin aloittamia oikeustoimia.

"Suomen valtiolla ei roolia"

Fennovoima kertoi toukokuussa purkavansa Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen. Fennovoima kertoi syyksi hankkeen merkittävät viivästykset ja toimitusongelmat.

Rosatom ilmoitti muutamaa päivää myöhemmin pitävänsä Fennovoiman irtisanomista laittomana ja aikoo vaatia korvausta.

Kesäkuussa Fennovoima kertoi irtisanovansa noin 350 työntekijäänsä vuoden loppuun mennessä. Samalla se kertoi valmistautuvansa todennäköisiin oikeusprosesseihin Rosatomin kanssa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että Rosatomin aloittamat oikeustoimet Fennovoimaa vastaan ovat yhtiöiden välinen asia eikä Suomen valtiolla ole siinä roolia.

– Fennovoima on yksittäinen yhtiö samaten kuin Rosatom, ja Suomen valtiolla ei ole kummassakaan minkäänlaista omistusta, Lintilä kommentoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa tiistaina.

Lintilän mukaan oikeustoimia osattiin kuitenkin odottaa.