Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FSB syyttää Ukrainaa venäläisen äärinationalistin tyttären murhasta

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB lisäsi maanantaina tuulta spekulaatioihin, joiden mukaan Ukraina olisi syyllinen venäläisen äärinationalistisen vaikuttajan Aleksandr Duginin tyttären Darja Duginan kuolemaan.

Dugina kuoli autopommi-iskussa lauantai-iltana Moskovassa. Räjähdyksen kohteena on epäilty voivan olleen joko Aleksandr tai molemmat Duginit.

FSB:n tuoreen lausunnon mukaan rikoksentekijä oli vuonna 1979 syntynyt ukrainalaisnainen. Pommi-iskun jälkeen naisen kerrotaan paenneen sunnuntaina Viroon.

FSB:n mukaan ukrainalaisnainen oli saapunut Venäjälle heinäkuussa alaikäisen tyttärensä kanssa. Naisen kerrotaan vuokranneen asunnon samasta rakennuksesta, kuin missä Darja Dugina asui ja seuranneen tätä autollaan.

FSB:n lausunnon mukaan oletettu rikoksentekijä oli myös ollut musiikkifestivaaleilla, joihin Dugina osallistui isänsä kanssa juuri ennen hänen ajamansa auton räjähtämistä.

Putin välitti surunvalittelunsa Duginan kuolemasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi maanantaina surunvalittelunsa Duginan perheelle.

– Häpeällinen, julma rikos tappoi Darja Duginan, joka oli valoisa ja lahjakas ihminen todellisella venäläisellä sydämellä. Hän oli ystävällinen, rakastava, myötätuntoinen ja avoin, Putin sanoi Kremlin välittämässä viestissä.

Venäjä oli jo ennen FSB:n lausuntoa syyttänyt iskusta Ukrainaa, joka on kiistänyt osallisuutensa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak linjasi sunnuntaina, ettei Ukrainalla ollut mitään tekemistä räjähdyksen kanssa.

Duuman ex-jäsenen mukaan teon takana ovat venäläispartisaanit

Venäjän duuman ex-jäsen Ilja Ponomarev sanoi maanantaina venäläisten partisaanien olevan autopommi-iskun takana.

Ponomarevin mukaan Duginan auton räjäytti Venäjän sisällä toimiva Kansallinen tasavaltalaisarmeija (NRA) -niminen partisaaniryhmittymä, jonka tavoitteena on presidentti Vladimir Putinin hallinnon kaataminen. Väitteestä kertonut brittilehti Guardian ei pystynyt varmistamaan Ponomarevin tietoja.

Ponomarev, joka on karkotettu Venäjältä ja asuu tätä nykyä Kiovassa, puhui asiasta venäjänkielisellä opposition televisiokanavallaan, jonka hän perusti aikaisemmin tänä vuonna.

– Julistamme presidentti Putinin vallananastajaksi ja sotarikolliseksi, joka vääristeli perustuslakia, aloitti veljessodan slaavilaisten kansojen välillä ja lähetti venäläisiä sotilaita varmaan ja tarkoituksettomaan kuolemaan, Ponomarev luki manifestista, jonka hän väitti saaneensa NRA:lta.

Ponomarevin mukaan partisaanit ovat varautuneet tekemään lisää vastaavia iskuja korkea-arvoisia, Kremliin yhteyksissä olevia henkilöitä vastaan.

– Tämän iskun myötä käännetään uusi sivu Venäjän putinismin vastaisessa taistelussa. Se on uusi sivu, mutta ei viimeinen sivu, Ponomarev luki väitetystä julistuksesta.

---

Korjattu klo 17.29: Ponomarev sanoi venäläisten partisaanien olevan autopommi-iskun takana. Vaihdettu aiemman version sana "syytti" muotoon "sanoi".

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.