Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Fennovoima hakee miljardikorvauksia Rosatomilta – voimalahankkeeseen yhtiö kaipaa valtion apua, Lintilä aiemmin tyrmännyt mukaan lähdön

Fennovoima vie venäläisyhtiö Rosatomin oikeuteen, kertoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht Helsingin Sanomien haastattelussa.

Specht kertoo lehdelle, että välimiesmenettely Rosatomia vastaan on aloitettu. Kaikkiaan vaatimukset ovat hänen mukaansa alle kaksi miljardia euroa.

Kiistakysymyksistä yksi keskeisin on HS:n mukaan Rosatomin suomalaiselle tytäryhtiölle tehty 800 miljoonan euron ennakkomaksu, joka Rosatomin on Fennovoiman mielestä palautettava.

Fennovoima päätti Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa muun muassa hankkeen merkittävien viivästyksien vuoksi. Specht sanoo HS:lle, että Rosatom varoitti Fennovoimaa alkuvuonna useiden vuosien viivästymisen riskistä.

Rosatom on aiemmin ilmoittanut vaativansa Fennovoimalta korvauksia, koska sen mielestä sopimus irtisanottiin perusteettomasti.

Specht kertoo HS:n haastattelussa, ettei Rosatom ole vielä aloittanut virallista prosessia. Hän kuitenkin kertoo pitävänsä sellaisen alkamista "hyvin todennäköisenä" ja arvioi, että käsittely kestää useita vuosia.

Kiistelty yhteistyö suomalaishankkeen ja venäläisen valtionyhtiön kesken saapui päätökseen pian sen jälkeen, kun Venäjä oli helmikuussa aloittanut suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Ministeri ollut nihkeä valtion avulle

Specht käsittelee Helsingin Sanomien haastattelussa myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kohtaloa Pyhäjoella.

Voimalaa on edistetty vuosia luvitusta ja alueen esirakentamista myöden. Siksi on arvuuteltu, voisiko hankkeeseen löytyä Rosatomin jälkeen uusi laitostoimittaja. Specht kertoo HS:lle, että sopimuksen irtisanomisen jälkeen Fennovoima hääti Rosatomin tontilta ja otti sen haltuunsa.

– Uuden ydinvoimalan laitospaikan luvittaminen kestää 5–8 vuotta. Täytyy löytää oikea paikka, tehdä analyysit, ympäristövaikutusten arviointi, hakea hyväksynnät. Me olemme tehneet kaiken sen, Specht sanoo lehdelle.

Hän pitää kuitenkin hyvin vaikeana ajatusta, että Pyhäjoella kyettäisiin toteuttamaan täysin yksityinen hanke. Hän kaipaa valtiolta jonkinlaista tukea, jotta yksityiset sijoittavat uskaltavat lähteä mukaan hankkeeseen.

STT haastatteli viime viikolla elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.), joka tyrmäsi valtion osallistumisen hankkeeseen. Lintilän mukaan hankkeen jatkosta on tullut joitain kyselyjä, mutta vakavaa keskustelua ei ole.

– Valtio ei ole lähdössä, eikä valtio tule lähtemään mukaan, ministeri sanoi.