Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä useampi venäläissotilas kieltäytyy taistelemasta – maan laki mahdollistaa kieltäytymisen, koska sotaa ei ole julistettu

Ryhmä venäläissotilaita syyttää esimiehiään laittomasta vapaudenriistosta ja vangitsemisesta sen jälkeen, kun sotilaat olivat kieltäytyneet taistelemasta Ukrainassa.

Asiasta kertovan sanomalehti The Guardianin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virallisista oikeudelle jätetyistä dokumenteista selviää yksityiskohtia kieltäytyjien kohtaamista rangaistuksista.

Moskovalaisen edunvalvontajärjestön lakimies sanoo lehden mukaan ainakin neljän sotilaan vaativan rangaistuksia esimiehilleen, jotka valtuuttivat pidätykset.

Yhdessä Venäjän syyttäjänlaitokselle toimitetussa kirjallisessa lausunnossa venäläissotilas kuvailee, kuinka hänet oli lukittu 25 muun sotilaan kanssa huoneeseen ilman ruokaa sen jälkeen, kun he olivat kieltäytyneet osallistumasta taisteluihin.

– Komentajieni tekemien strategisten ja taktisten virheiden ja heidän täydellisestä piittaamattomuudesta ihmiselämää kohtaan päätin olla osallistumatta enää taisteluihin, Vladimir-nimellä esiintyvä sotilas sanoo Guardianin näkemällä lausunnolla.

Pian tämän jälkeen Vladimir siirrettiin Bryanskin kylään miehitetyssä Itä-Ukrainassa, jossa sijaitsevassa koulussa pidettiin myös 80:tä muuta taisteluista kieltäytynyttä. Vankeja vartioivat palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijat.

– He sanoivat meille, että ympäristö on miinoitettu ja kaikkia pakoa yrittäviä kohdeltaisiin vihollisina ja heidät ammuttaisiin siihen paikkaan.

Venäjän lain mukaan taisteluista kieltäytyvät sotilaat voidaan erottaa palveluksesta, mutta heitä ei voi vangita, koska maa ei ole virallisesti julistanut sotaa. Sotilaat voidaan pakottaa vankeuden uhalla sotatoimiin vain, mikäli maa käy virallisesti sotaa.

Guardianin mukaan kieltäytyjien kohtelu viittaa myös Venäjän kasvaviin ongelmiin miehistön saatavuudessa.

Vladimirin mukaan komentajat uhkailivat ja painostivat jatkuvasti vangittuja palaamaan taistelukentälle.

– Jotkut sotilaat pakotettiin väkivallalla uhaten lähtemään. Heidät ajettiin jonnekin tuntemattomaan paikkaan, eikä heitä nähty enää sen jälkeen.