Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lavrov odotuttaa Blinkeniä: ”Perehdyn puhelupyyntöön, kunhan Shanghain yhteistyöjärjestön tapaamisilta ehdin”

Venäjän ulkoministeriö on vahvistanut saaneensa virallisen pyynnön Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministereiden lähipäivien puhelinkeskustelusta. GazetaRu kertoo, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perehtyy asiaan kun ehtii.

– Kiinnitän pyyntöön huomiota kun aikatauluni sallivat. Nyt olen kiireinen kansainvälisissä tehtävissä Shanghain yhteistyöjärjestön ministerineuvoston kokouksessa, sekä siihen liittyvissä kahdenvälisissä tapaamisissa, Lavrov sanoi GazetaRun mukaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken ehdotti keskiviikkona, että hän ja Lavrov keskustelisivat lähipäivinä keskinäisestä vankienvaihdosta.

Esillä on ollut Yhdysvaltojen toive vangittuna olevan ja tuomiotaan huumeiden hallussapidosta odottavan amerikkalaisen koripallotähti Brittney Grinerin ja vakoilusta Venäjällä tuomitun yhdysvaltalaisen Paul Whelanin vaihtamisesta.

GazetaRu tuo esiin, että keskustelussa on ollut edellä mainittujen vaihtaminen venäläiseen liikemies Viktor Boutiin, joka on tuomittu Yhdysvalloissa 25 vuoden vankeuteen asekaupoista.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova muistutti jo eilen, kuinka neuvottelut etenevät aiemmin sovitun protokollan mukaan, eikä niissä olla saavutettu ratkaisevaa tulosta.

Myös Kremlin eli Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja kommentoi eilen asiaa. Uutissuomalainen kertoi, kuinka Dmitri Peskov sanoi Kremlin olevan asiasta tietoinen, mutta paheksui keskeneräisen asian vuotamista julkisuuteen.

Aiemmin Venäjä totesi myös, ettei ole saanut ”virallista” pyyntöä puhelusta. Nyt se siis vahvisti saaneensa sen, mutta että Lavrov ”ei juuri nyt ehdi” ottaa asiaan kantaa.

GazetaRu kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Ned Pricen todenneen, että vankien vaihdon lisäksi asialistalla on useita asioita.

– Keskustelua on tarkoitus käydä amerikkalaisvankien ongelmista Venäjällä, Istanbulin kauppasopimuksen edistymisestä ja Venäjän avusta Ukrainan viljanviennissä. Washington haluaa myös varoittaa Venäjää liittämästä ”erityisoperaatiossa vapautettuja” alueita itseensä, GazetaRu kertoo Pricen todenneen.

Venäjän keskeinen tavoite on ”tehdä maailmasta moninapainen”, eli heikentää Yhdysvaltojen mahtiasemaa maailmassa. Venäjän uuden maailmanjärjestyksen elementtejä ovat esimerkiksi BRICS, johon nyt myös Iran ja Turkki ovat ilmaisseet halunsa yhtyä. Lisäksi Shanghain yhteistyöjärjestö, jonka kokouksessa Lavrov on parhaillaan.

Yhdysvallat tietää, että Lavrov on nyt Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa, mutta esitti silti puhelupyynnön, kesken Lavrovin ”kilpailevan leirin” virkamatkan. Oliko tämä testi?

Oli tai ei, Lavrov viesti perehtyvänsä asiaan, kunhan muilta kiireiltään ehtii. Myös eilen Venäjän keskeiset viestijät totesivat Yhdysvalloille edellyttävänsä tietyn marssijärjestyksen noudattamista.

Tälle ensimmäiselle yhteydenpidolle sitten Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ei ollut ainakaan kovin samatahtinen lähtö.