Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän viestintäviranomainen pyrkii viemään Novaja Gazeta -lehden toimiluvan

Venäläinen Novaja Gazeta -sanomalehti verkkosivuineen on vaarassa menettää toimilupansa Venäjällä, lehti kertoi torstaina.

Lehti joutui pistämään ilmestymisensä tauolle jo maaliskuussa kritisoituaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lehden mukaan ilmestymistauolla oli tarkoitus pelastaa lehti lopettamiselta Venäjän säädettyä ankaria lakeja maan sotatoimien kritisoimisen estämiseksi.

Toimitus perusti heinäkuun puolivälissä toisen julkaisun, Novaja Rasskaz-Gazetan, jonka ensimmäisessä lehdessä analysoitiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ideologiaa ja autoritarismia. Pääsy sen verkkosivuille estettiin vain tunteja niiden avautumisen jälkeen.

Nyt kuitenkin Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor hakee oikeudesta päätöstä alkuperäisen lehden toimiluvan eväämiseksi.

– Onko tämä politiikkaa? Ja mikäpä ei nykyään olisi politiikkaa?, lehti totesi vastauksena viranomaisten toimille. Novaja Gazetan tiedotteessa sanottiin, että lehti ei tiedä miksi päätös on tehty nyt.

Lehti jatkaa taistelua oikeudessa

Hallinnon äärimmäisen tiukat lait ovat ajaneet Venäjältä karkuun käytännössä kaikki riippumattomat mediat, kuten radiokanava Ekho Moskvyn ja tv-kanava Dozhdin. Molemmille määrättiin maaliskuussa rajoituksia "väärän" tiedon levittämisestä Ukrainan sodasta.

Osa Novaja Gazetan toimittajista on joutunut lähtemään maanpakoon. He ovat myös perustaneet uuden julkaisun, Novaja Gazeta Europen.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dimitri Muratov sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon. Lehti on maksanut kovan hinnan usein hallintoa kritisoivasta uutisoinnistaan Venäjällä, kuusi sen toimittajaa ja avustajaa on tapettu 2000-luvulla, mukaan luettuna tunnettu tutkiva toimittaja Anna Politkovskaja.

Novaja Gazeta kuitenkin kertoi, ettei aio luovuttaa, vaan taistelee nytkin toimintaluvistaan oikeudessa.

– Nämä eivät ole hyvästit, lehden tiedotteessa sanottiin.