Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumeiden käyttöhuoneiden perustamista ajava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – asia jakaa eduskuntapuolueet

Eduskunta saa pohdittavakseen kysymyksen, pitäisikö Suomessa kokeilla huumeiden käyttöhuoneita. Huumausaineiden käyttötilakokeilua ajava kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta, mikä tarkoittaa sitä, että se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen perusteluissa kiinnitetään huomiota siihen, että huumausainekuolemat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla.

Huumausaineisiin kuoli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa 258 ihmistä.

Helsingin kaupungin teettämän moniammatillisen selvitystyön mukaan valvotut käyttötilat voisivat vähentää yliannostuskuolemia.

Kansalaisaloitteen tekijät ehdottavat lainvalmistelun käynnistämistä, jotta huumausaineiden käyttötilakokeilu olisi mahdollista.

Huumeiden käyttötilat ovat valvottuja tiloja, joissa huumausaineita voidaan käyttää puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

Aloitteet raukeavat vaalikauden lopussa

STT:n eduskuntaryhmille aiemmin heinäkuussa lähettämän kyselyn mukaan käyttöhuoneiden perustamisen kannalla ovat hallituspuolueet vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue SDP suhtautuvat niihin varovaisen avoimesti. Keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja Liike Nyt suhtautuvat kielteisesti käyttöhuoneiden perustamiseen.

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 kannatusilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Eduskuntaan viedyt kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä. Käyttötila-aloitteen vastuuhenkilöillä on kuitenkin määräaikojen puitteissa mahdollisuus viedä aloite vasta seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan 23 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

--

Juttuun täsmennetty kello 10.21, missä määrin aloitteiden raukeamisvaara koskee juuri tätä aloitetta.